ANKARA - Limak Enerji Ticaret AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Birol Ergüven, elektrik üretimi ve tüketimindeki düşüşle ilgili, 2012'nin Şubat'ı ile bu yılın Şubat ayı arasındaki farkın hava sıcaklıklarından kaynaklandığını söyledi.

Elektrikte tüketim miktarının üretim miktarını belirlediğini, tüketim talebinin düştüğü dönemde doğalgaz dönüşüm santralleri başta olmak üzere termik santrallerin kapasitelerini düşürdüğünü ifade eden Ergüven, şunları kaydetti:

'' Elektrik üretimi ve tüketiminde geçtiğimiz ay yaşanan düşüşün nedeni, ülkenin iç ve batı kesimlerinin bu yıl mevsim normallerinin üzerinde bir kış geçirmesi. Hatırlarsanız 2012'nin Şubat ayında ciddi bir kış yaşanmış ve buna bağlı olarakelektrik ve doğalgaz tüketimi de artmıştı. Bu yıl ise tam tersi yaşandı. Üretimde yüzde 8,4, tüketimde ise yüzde 6'lık düşüşteki en büyük neden bu. Sanayideki kapasite kullanım oranlarının da bunda elbette payı olabilir ama bu çok küçük bir paydır. Asıl neden hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi. Elektrikle paralel doğalgaz tüketiminin de düşmesi bunun en net göstergesi.''