ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) sosyal tesislerinde enerji muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, 2012 yılında toplam 4 bin 100 megavat kurulu gücünde 124 adet santralin devreye alındığını bildirdi.

Bakan Yıldız, ikinci nükleer santral için halen Japonya, Güney Kore, Çin ve Kanada'dan 4 firma ile müzakere yapıldığını belirtirken, ''Güney Kore'nin bu yarışta biraz daha geride kaldığını söylemem lazım'' dedi.

İşletmedeki santral sayısının 643 adetten 767 adede çıktığını bildiren Yıldız, yeni kurulan santrallerin ağırlıkla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santraller olduğunu, doğalgaz santrallerinin payının düştüğünü de ifade etti.

Bakan Yıldız, doğalgaz arzında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını da belirterek, ''Bu kış şartlarında vatandaşımız için doğalgaz arzında herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz, vatandaşlarımız rahatça doğalgazlarını kullanabilirler'' şeklinde konuştu.

2. nükleer santral

2. nükleer santral konusundaki soruları da yanıtlayan Yıldız, Japonya'da hükümet değişiklikleri, Güney Kore'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu süreci etkilediğini anlatarak, şu bilgileri verdi:

''Bizim kaybedecek zamanımız olmadığı için ben yıl sonunda da belli açıklamalar yapacağımı söylemiştim. Bugün Güney Kore bu yarışta biraz daha geride kaldı. Güney Kore'nin bu yarıştan biraz daha kopmak üzere olduğunu söylemem lazım. Yeni cumhurbaşkanlığı seçimiyle beraber çok farklı bir teklif getirmedikleri takdirde şu ana kadar yaptıkları teklifin çok geçerli olabilecek bir teklif olmadığını söylemem lazım. Buna rağmen 'bu yarıştan kopmak istemediklerini ve bu sürecin içinde kalmak istediklerini' belirttiler. Bunu kendileri verecekleri teklifle beraber ortaya koyacaklar.
Biz Türkiye ekonomisine hiçbir şekilde bir yük olmadan ve hazine garantisi oluşturmadan, hazine garantisi vermeksizin Türkiye'nin en büyük 3 projesini gerçekleştirmiş olacağız: 1. nükleer santral, 2. nükleer santral ve Afşin-Elbistan Kömür Havzası'nın değerlendirilmesi. Bunların toplam değeri 56 milyar dolar ve hiçbirine hazine garantisi vermeyeceğiz. Bize gelen teklif, Güney Kore 'bu manada hazine garantisi verebilir misiniz' dedi, bir hazine garantisi istemek şeklinde olursa, bu bizim kırmızı çizgimizdir. Kendi ayakları üzerinde koşabilen bir enerji sektörü için bu şartı kabul etmemiz söz konusu değildir.''