ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haber Türk televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek, "çerez" ifadesi üzerinden başlatılan tartışmaların sorulması üzerine, muhalefetin bazı konularda algı operasyonu yaptığını söyledi.

Bunlardan birinin de "araç saltanatı edebiyatı" olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Devletin bütün araçlarının sayısı, kiralıklar dahil 115 bin 511. Bunun 96 bin 501'i demirbaş, geriye kalanı da kiralık. Bu araçların hangilerinin makam aracı olduğu da çok nettir. Devletin bütün yüksek erkanına tahsis edilen araç sayısı, kiralık ve demirbaş dahil toplam 471 adet. 115 bin 511 aracın, 471'i makam aracı. Bu makam araçlarının bütçe içindeki payı yüz binde 7, bütün masrafları dahil. Ben bu rakamlara vakıf olduğum için, daha doğrusu 'araç saltanatı edebiyatı' yapıldığı için, ben bu harcamaların bütçe içerisinde ne kadar önemsiz olduğunu vurgulamak amacıyla 'çerez' kelimesini kullandım. Bu benim israfa karşı durumumu ifade etmiyor."

Şimşek, 2 yıl önce taşıtlarda israfı minimize edecek bir tasarı hazırladıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla kiralamadaki bedeli, aracın bedelinin yüzde 2'si ile sınırladıkların kaydetti.

"Emeklilik sistemi çökmeseydi 12 ikramiyeden fazla öderdik"

Bakan Şimşek, muhalefetin emeklilere iki maaş ikramiye vaati hatırlatılarak, bunun bütçede karşılığının olup olmadığının sorulması üzerine ise AK Parti hükümetleri döneminde emekliye sahip çıkıldığını söyledi.

Türkiye'de 2002'de emeklilere ödenen toplam paranın 16,7 milyar lira olduğunu bildiren Şimşek, bu sene emekliye verilecek toplam maaşın 160 milyar lirayı bulduğunu, bu süreçte emeklilere ödenen rakamın 10 katına çıktığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Sisteminin kötü yönetilmemesi durumunda Türkiye'de şu anda en fazla 5,5 milyon emeklinin olacağına dikkati çeken Şimşek, "Bu sene ödeyeceğimiz 160 milyar lirayı siz 5-5,5 milyon kişiye dağıtın, bırakın 2 ikramiyeyi, 12 ikramiyeden fazla öderdik" dedi.