Gaziantep'te çölyak hastaları için 3 çeşit makarna üreten bir firma, yakın zamanda glütensiz unu da piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Beşler Makarna Genel Müdürü Kemal Çakmak, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ciddi oranda çölyak hastası olduğunu belirtti. Bu hastaların glütensiz ürünler tüketmek zorunda olduklarına dikkati çeken Çakmak, bunların da çoğunlukla ithal edildiğini anlattı.

Toplumun dikkatini çölyak hastalığına çekmek amacıyla yaklaşık 5 yıldır glütensiz makarna ürettiklerini ve bunu sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini dile getiren Çakmak, "Sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği içindeyiz. Başarılı sonuçlar elde ettik. Çok iyi geri dönüşler alıyoruz. İnsanlar minnettarlıklarını iletiyor." diye konuştu.

Çölyak hastalarının glütensiz ürünlere ulaşmakta zorluk çektiğini belirten Çakmak, şunları kaydetti:

"Bu insanların çok zorlandığını tespit ettik. Yaşamları oldukça zor. Glütensiz ürünler çok pahalı ve yurt dışından geliyor. Biz de bunun üzerine en azından makarnaya kolay ulaşsınlar istedik. Yıllık 2 bin ton glütensiz makarna üretiyoruz. İthal makarnanın yüzde 25'i fiyatına satıyoruz. Normalde bir paket makarna 25 liraya satılırken bizde 5-6 liraya satılıyor. Burgu, şehriye, kalın kesme olmak üzere üç çeşit makarna üretiyoruz. Yakında bir çeşit daha çıkaracağız. Önümüzdeki zamanlarda glütensiz un da üretmeyi planlıyoruz."

"Daha çok glütensiz ürün üretmeye gayret edeceğiz"

Çakmak, araştırmalara göre Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon çölyak hastası bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunun da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Özellikle Şanlıurfa'da çok fazla hasta olduğu belirtiliyor. Çölyak hastaları glütenli ürünleri tükettiğinde hastalık kansere bile dönüşebiliyor. Glütensiz ürünlerin üretim ve satışı konusundaki taleplerimiz karşılandığında çölyaklıların bu ürünlere ulaşımı daha kolaylaşacak. İnşallah onlar için daha çok glütensiz ürün üretmeye gayret edeceğiz."