CENEVRE - Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Toyota'nın, Türkiye'de üretim yapma ve yeni modellerini Türkiye'de üretme konusunda istekli olduğunu her zaman ortaya koyduğunu belirterek, ''Buradaki fabrikamızın ilerde daha başka modeller üreterek, ekonomimize daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz'' dedi.

Cenevre Otomobil Fuarı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkurt, fuarda, Toyota'nın yeni dizayn anlayışının ön plana çıktığını söyledi. Toyota'nın çekici, cazip ve kullanıcısını eğlendiren otomobiller konseptine yöneldiğini anlatan Bozkurt, bunun ilk örneğinin Yeni Yaris olduğunu belirtti.

Toyota'nın 2020 yılına kadar bütün modellerinin hibrit versiyonun üretilmesi hedefi bulunduğunu söyleyen Bozkurt, bunun Toyota'nın çevreci özelliği ile çok örtüşen bir strateji olduğunu ifade etti.

Bozkurt, Toyota'nın ilk hibrit otomobili 1997 yılında ürettiğini anımsatarak, Toyota'nın 2015 yılında hidrojenli araçların ticari olarak satışına başlayacağını bildirdi.

Toyota'nın rakiplerinin çok önünde hedefler koyduğunu söyleyen Bozkurt, ''Toyota olarak yeni teknoloji ile üretilen ve dünyada satışı başlayan ürünlerin hepsini Türkiye'ye getireceğiz. Hibrit Yaris çok yakında Türkiye'de olacak'' dedi.

Toyota'nın 1994 yılında Adapazarı'ndaki fabrikasından ilk otomobili indirdiğini hatırlatan Bozkurt, Türkiye'nin her adımda öncü olduğunu söyledi.

Toyota'nın Türkiye'de üretim yapma ve yeni modellerini Türkiye'de üretme konusunda istekli olduğunu her zaman ortaya koyduğuna işaret eden Bozkurt, Toyota'nın gelecek yıl C sedan modelini Türkiye'de üretileceğini açıkladığını, bu modelin burada üretilmekle kalmayacağını, yüzde 80-90'ının ihraç edileceğini belirtti.

-''Biz de yerli markayız''-

Bozkurt, Toyota'nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu yeni model Türkiye'nin cari açığına da olumlu katkı sağlayacaktır. Bu üretim adetleri dünyanın başka ülkelerine ihraç edildiğinde yüksek rakamlara ulaşacak. Bu anlamda biz bir çeşit yerli markayız. Türkiye'de 20 yıldır üretim yapıyoruz. Buradaki fabrikamızın ilerde daha başka modeller üreterek, ekonomimize daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz. Bugün üretilen mevcut iki modelimiz de (Auris ve Verso) dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor. Burada ürettiğimiz ürünlerimizin yüzde 90'ını başka ülkelere ihraç ediliyor. Bir de gelecek yıl çok talep gören yeni bir modelin burada üretilmesi bu talebin çok daha yukarılara taşınacağını gösteriyor.''

-Toyota'nın Türkiye'deki üretimi 

Bu arada dün Cenevre Otomobil Fuarı'nı gezen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Toyota standında, Toyota Avrupa Başkanı Didier Leroy ile görüşmüştü. Toyota Başkanı Leroy'un Bakan Çağlayan'a hitaben, ''Türkiye'de üretimimizi artırmak için elimizden geleni yapıyoruz'' sözlerine karşılık, Çağlayan da, gelecek hafta Türkiye'de de teşvik paketinin açıklanacağını ve herkesin ilgisini çekeceğini söylemişti.

-2 dünya 4 Avrupa prömiyeri...-

Toyota, 82. Cenevre Otomobil Fuarı'nda, 2 dünya 4 Avrupa prömiyeri ile Eğlenceli Sürüş temasıyla yerini alıyor.

Avrupa'da ilk kez görücüye çıkan spor otomobil GT-86 ve yeni nesil teknolojilerle donatılmış bir çok model ve konsept, Toyota standını otomobilseverlerin beğenisine sunuluyor.

Spor otomobil tutkunlarının merakla beklediği Toyota GT-86'nın üretim modelinin yanı sıra, tasarım ve teknolojisi ile yeni bir hayat biçimi sunan yeni model ve konseptler Toyota standında yer alıyor.

Tutkunlarının uzun zamandır beklediği arkadan itişli spor otomobil GT-86, Cenevre'de yapılan Avrupa prömiyeri ile yollara çıkmaya hazırlanıyor. 2012 yazından itibaren satışa sunulacak olan Toyota GT-86 modeli heyecan ve sürüş keyfi arayanlara hitap ediyor.

Cenevre Otomobil Fuarı'nda, Toyota'nın en yeni konsept modelleri de tanıtılıyor. Fuarda, ultra hafif ağırlık ve tam hibrit teknolojisiyle dizayn edilen ve düşük emisyon değeri sunan FT-Bh konsept modelinin dünya prömiyeri yapılıyor. Toyota NS4 Plug-in Hybrid ve yakıt hücreli hibrit araç FCV-R konseptlerinin Avrupa prömiyerleri fuarda gerçekleştiriliyor.

NS4, yeni nesil şarj edilebilir hibrit araç olarak tanıtılırken, Toyota'nın 2015 yılında pazara sunmayı planladığı hidrojen yakıt hücreli sedan otomobil FCV-R konsepti geleceğin ulaşım aracı olma yolunda dikkati çekiyor.

Toyota'nın ''eğlenceli sürüş'' felsefesinin yeni ürünü olan ''diji'' konsepti, interaktif internet sistemleriyle tam donanımlı bir eğlence otomobili olarak fuardaki yerini alıyor. 

Aracın tüm gövdesi ekran olarak kullanılabilirken, gövde rengi ve ana ekran içeriği dokunmatik olarak değişebiliyor. Aracın tüm fonksiyonları akıllı telefonlar veya bir iletişim cihazından da yönlendirilebiliyor.