Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı ocak-ekim dönemi verilerine göre, Türkiye'nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,96 azalarak 11 milyar 160 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4,12 gerileyerek 14 milyon 677 bin ton seviyesinde gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği açıklamasında, Türk çelik sektörünün yılsonu hedefine temkinli adımlarla ilerlediği belirtilerek, sektörün yaşanan olumsuzlukları geride bırakması ve artı değerleri yakalayabilmesi için katma değerli ürünlere odaklanması gerektiği kaydedildi.
Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin on aylık toplam çelik ihracatı, miktar bazında 15,4 milyon ton, değer bazında ise 13,2 milyar dolara ulaştı.
On aylık dönem verileri bölgeler bazında incelendiğinde, liderlik 5,1 milyon tonluk ihracatla Ortadoğu bölgesinin olurken, bu bölgeyi miktarda yüzde 6,9 artış yakalayan Avrupa Birliği 2,5 milyon tonla izledi. Ardından 2 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,6 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri geldi.

En çok ihracat ABD'ye yapıldı


Çelik sektörünün ocak-ekim döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla, 1 milyon 642 bin tonla ABD, 1 milyon 388 bin tonla Irak ve 1 milyon 209 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu.
On aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise 6 milyon 381 bin tonla inşaat çeliği, 1 milyon 585 bin tonla boru, 1 milyon 503 bin tonla profil ve 1 milyon 443 bin tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.
Verilere göre 2014 yılı ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 0,8 artışla 1 milyar 52 milyon dolara ulaştı, miktarda ise yüzde 0,05 azalışla 1 milyon 407 bin tona düştü.

İnşaat çeliği ihracatında dünya liderliği


Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, on aylık dönemi geçen yıla göre miktar bazında yüzde 4,12, değer bazında ise yüzde 2,96 gerileme ile tamamladıklarını belirterek, "Sektörümüzün üzerindeki olumsuz etkiler 2014 yılı rakamlarımızı normal seyrimizin altına çekmiş durumda" bilgisini verdi. Özellikle son aylarda ihracatın normal seviyelere ulaşması adına olumlu sinyaller aldıklarını aktaran Ekinci, "Çelik sektörü, toplam ihracatı ile dünya sekizincisi ve inşaat çeliği ihracatı ile dünya liderliğine sahip. Buna rağmen ihracat geliri olarak dünya sıralamasında on üçüncü, ortalama birim satış fiyatımızla ise on yedinciliğe kadar geriliyoruz" ifadelerini kullandı.
Ekinci, bu gerilemede en önemli sebebin, katma değeri yüksek olmayan ürünler üretilerek ihraç edilmesi şeklinde açıklayarak, şunları kaydetti:
"Sektörümüzün üretim kapasite kullanım oranı yüzde 70'ler, ihracatımız ise 18 milyon ton civarındayken, 15 milyon ton civarında da yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştiriyoruz. Sonuç olarak çelik sektörünün katma değerli ürün üretimine geçmesi için çeşitli Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarının yapılması elzem hale gelmiştir. Aynı zamanda sektör olarak yapısal değişikliğe de ihtiyacımız var. Birlik olarak bu yönde çalışmalarımız devam ediyor, bakanlığımızın da desteği ile bu engelleri aştığımız anda Türk çelik sektörünün ihracatı giderek artarak normal seyrinin de üstüne çıkacaktır."