İSTANBUL  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporunun geri gönderilmesiyle ilgili, proje şirketinin şekli açıdan bir takım eksikleri olduğunu, şekli şartlarının yerine getirilmesi açısından raporun iade edildiğini söyledi.

Tuzla Sedef Tersanesi'nde Karadeniz Powership Orhan Bey Gemisi'nin denize indirilme töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, söz konusu geminin Lübnan'da hizmet vereceğini ifade etti.

Karadeniz Holding'in daha önce Irak'a ve Pakistan'a da giden gemileri olduğunu hatırlatan Yıldız, bu kadar büyük işlerde bazı problemlerin olabileceğini söyledi.

Önemli olanın bu problemlerin aşılması olduğunu aktaran Yıldız, "İnşallah biz de Karadeniz Holding'in bu problemlerinin aşılmasında kendilerine her zaman destek olacağız" dedi.

Bakan Yıldız, "Karadeniz Holding'in Pakistan'daki operasyonunda bayağı bir sıkıntı oldu. Hatta Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne taşındı. Oradaki aşamada Enerji Bakanlığı'nın herhangi bir angajmanı olacak mı?" sorusuna, "Pakistan ziyaretimizde gerek ben, gerek mevkidaşımla, gerekse sayın Başbakanımız, Pakistan Başbakanına ve Cumhurbaşkanına bu konuyu iletti. Bir mahkeme sürecinin olduğunu, bir yargı süreci içerisinde olduğunu bize söylemişlerdi. Biz Pakistan'daki bütün girişimlerde bizim yerli sanayimiz olan ve uluslararası arenada çok ciddi katkılar koyan Karadeniz Holding'in bundan sonraki çalışmalarında da yanında olacağız. Bunun alakalı görüşmelerde bizatihi ben de bulunacağım. Ve orada bir nevi atıl durumda olan gemilerin harekete geçmesi lazım. Bundan kazanacak olan yalnızca Türkiye değil" cevabını verdi.

Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye ziyaretine ilişkin ise, "Sayın Davutoğlu da açıkladı, bölge ile alakalı, Suriye ile alakalı ve Irak ile ilgili bir kısım konular gündeme gelecek. Tabi ki enerji bunun ayrılmaz bir parçası. Gündeme gelmesi halinde de onunla ilgili görüşlerimizi hep beraber paylaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"Programımızda herhangi bir değişiklik yok" 

Bakan Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporunun geri gönderilmesine ilişkin soruları da yanıtladı.

Buna red demenin doğru olmadığını dile getiren Yıldız, proje şirketinin şekli açıdan bir takım eksikleri olduğunu, şekli şartları yerine getirmesi açısından raporun iade edildiğini söyledi.

Yıldız, bunlardan sonra şirketin şekli şartları yerine getirmek kaydıyla yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaatını yapacağını, şu anda herhangi bir problemin olmadığını dile getirdi.

2019'un yılının ilk ünitesinin devreye alınması ile ilgili programlarında herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Zaman zaman söylüyorum; bu tür projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Çok fazla yapılacak iş var. 3 bin sayfalık bir evraktan bahsediyoruz. Bunun belli eksikleri olabilir. O eksikliklerin giderilmesi de proje şirketine düşer.

Bizler bürokrasi olarak bu projenin Türkiye'ye kazandırılması ile ilgili gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, gerek diğer bütün bakanlıklar olarak hukuk kuralları içerisinde ve sınırlarını yine hukuktan aldığımız gerekçelerle destek olmaya devam edeceğiz."

Mısır'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Yıldız, sırf bir balıkçı kuşu petrole battığı için ona sahip çıkılması gerektiğine inanılıyorsa, insan itibarsızlaştırılırsa, başka bir şeye itibar kazandırılmış olunamayacağını, inancın yitirileceğini ifade etti.

Bir tane balinayı kurtarmakla insanı değerlerin ispat edilmiş olunmayacağını aktaran Yıldız, "Ben bu manada inandırıcılığa davet ediyorum. Hafta sonuna denk gelen bu durumun sanki duygularımızı, aklımızı, vicdanımızı, kalbimizi de tatile almışçasına böyle bir tepkisizliği kesinlikle hoş görme yetkisi bize verilmemiş. Biz doğru yerde duracağız ve dünyada hiç bir insanın ölmesi ile alakalı konuda kayıtsız kalmayacağız. Elimizle mani olamıyorsak, dilimizle bunu söylemiş olacağız" diye konuştu.

Yıldız, Tüpraş, Aygaz ve Turcas ile ilgili vergi denetimleri ile ilgili de, "Maliye bakanlığımızın uhdesindeki bir konu ile ilgili benim cevap vermem doğru olmaz. Bunun rutin bir kontrol olduğunu da Maliye Bakanımız açıkladılar" dedi.