İSTANBUL - Türkiye'nin cari açığı ağustosta aylık bazda 163 milyon dolar ile yaklaşık 6 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, cari işlemler açığı, ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 58 milyon dolar azalışla 163 milyon dolar oldu. Böylece cari açık aylık bazda 2009 Ekim döneminden bu yana en düşük seviyesini gördü. Ekim 2009'da 629 milyon dolar cari fazla verilmişti.

Oniki aylık cari işlemler açığı ise 45 milyar 105 milyon dolardan 43 milyar 47 milyon dolara gerileyerek, 2010 Kasım'dan itibaren gördüğü en düşük düzeye indi.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, dış ticarete ilişkin öncü göstergelerin eylül ayında yıllık cari açığın düşüş eğilimini sürdüreceğine işaret ettiğini ve bu sonuçlar sonrasında, milli gelire oranla cari açığın yüzde 5,9 düzeyine indiğini ifade etti.

Enerji dışı cari dengenin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla yüzde 0,5 düzeyinde açık verdiğini, cari dengenin temel eğiliminde bozulmanın durduğunun gözlendiğini kaydeden Bürümcekçi, cari açıkta ağustos ayında gözlenen iyileşmede, dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre azalması ana etken olurken, hizmetler dengesinin geçen yıldan düşük fazla vermesinin iyileşmeyi sınırlandırdığını söyledi.