İSTANBUL - Türkiye'nin yıllık cari açığı 31 milyar 889 milyon dolar ile son 5,5 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerindenderlenen  bilgiye göre, cari işlemler açığı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre 216 milyon dolar azalışla 2 milyar 227 milyon dolar oldu. Oniki aylık cari işlemler açığı ise 32 milyar 105 milyon dolardan 31 milyar 889 milyon dolara gerileyerek, Ağustos 2010'dan bu yana gördüğü en düşük düzeye indi.

Cari açıkta ocak ayında gözlenen sınırlı iyileşmede dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre gerilemesi ana etken olurken, birincil gelir dengesinin geçen yıldan düşük açık vermesi katkı sağladı. Ancak hizmetler dengesinin geçen yıldan düşük fazla vermesi iyileşmeyi sınırlandırdı.

Analistler, cari açıktaki sınırlı iyileşmenin baz etkisi ve enerji fiyatlarındaki düşüş seyrin devam edebileceği beklentisi ile sürebileceğini ifade ediyor. Özellikle Avrupa Birliği ekonomisindeki toparlanma ve İran'a yaptırımların kalkmasıyla ilgili bölgelere ihracatın artmasının cari açığa pozitif yansıyabileceğini belirten analistler, Küresel ekonomik gelişmelerin ve jeopolitik risklerin de takip edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

 "Cari açık 27 milyar dolara gerileyebilir"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, yıllık cari açıktaki düşüşün bu yılın ilk ayında yavaşlama gösterse de, özellikle yılın ilk yarısında tekrar ivme kazanmasını beklediklerini söyledi.

Ocak ayında cari açığın 2,2 milyar dolar olarak gerçekleşmesiyle, yıllık cari açığın 2015 sonundaki 32,1 milyar dolardan 31,9 milyar dolara ılımlı bir şekilde gerilediğini anımsatan Tokalı, "Ancak, şubat ayından itibaren, hem baz etkisi hem de ılımlı enerji maliyetleri doğrultusunda, yıllık açıktaki düşüşün hızlanacağını ve 27 milyar dolar civarına kadar gerileyebileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

"AB ve İran pazarı pozitif faktör olacak"

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise AB pazarına ihracatın baz etkisiyle 2016’da artışa geçmesi ve İran’a uygulanan yaptırımların kalkmasıyla bu pazarlarda hareketlenmenin söz konusu olabileceğini söyleyerek ,"Bu doğrultuda, 2016 yılında önceki yıldan daha yüksek cari açık verileceğini öngörmekteyiz ancak bu tahmin üzerindeki riskler şu an aşağı yönlü görünmektedir" değerlendirmesini yaptı.