İSTANBUL - Türkiye'nin yıllık cari açığı 38 milyar 109 milyon dolar ile son 5 yılın en düşük düzeyine geriledi.

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, cari işlemler açığı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 176 milyon dolar azalışla 133 milyon dolar oldu.

Oniki aylık cari işlemler açığı ise 40 milyar 286 milyon dolardan 38 milyar 109 milyon dolara gerileyerek, 2010 Ekim'den bu yana gördüğü en düşük düzeye indi.

Bu yılın ağustos ve eylül aylarında cari işlemler hesabı sırasıyla 180 milyon ve 117 milyon dolar fazla verirken cari işlemler hesabı aylık bazda 2009 Ekim döneminden bu yana iki ay üst üste cari fazla vermiş oldu.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, dış ticarete ilişkin öncü göstergelerin kasım ayında yıllık cari açığın sert düşüş eğilimini sürdüreceğine işaret ettiğini ifade etti.

Cari açıktaki iyileşme eğiliminin bazı risklere rağmen 2015 yılının kalanında devam etmesini beklediklerini belirten Bürümcekçi ,"Yıl sonu için 36,5 milyar dolar olan cari açık tahminimizi 35 milyar dolar olarak revize ettik" değerlendirmesini yaptı.