Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında tahsis edilen AB fonlarını 2017 yılında da kullanacak. Bu kapsamda, 2007-2013 yılları için tahsis edilen 509,7 milyon avro ile 2014-2020 dönemi için tahsis edilen 435 milyon avro AB fonu ile tedarik ve hibe projelerinin uygulama faaliyetleri için 370 milyon avro olmak üzere toplam 1 milyar 314 milyon avroluk bütçe kullanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2017 yılı bütçe tasarı kitapçığında, Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün gelecek yılki hedeflerine yer verildi.

Buna göre, yurt dışında bulunan veya ülkeye kesin dönüş yapan vatandaşların ve aile fertlerinin hak ve menfaatlerinin korunması, devlete bağlılıklarının güçlendirilmesi, yurt dışındaki vatandaşlara verilen hizmetinin daha etkin yapılabilmesi amacıyla yurt dışı birimlerin sayısının artırılması hedefleniyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa Konseyi ve BM ile koordinasyonun artırılması ile Türkiye'nin uluslararası platformlarda daha etkin temsil edilmesi için, ILO, Avrupa Konseyi, OECD ve BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşların, genel müdürlüğün görev alanına giren toplantılara katılımının artırılması ve ülke ev sahipliğinde ortak projeler yapılması amaçlanıyor.

Güvensiz ürünlerin tespit edilmesi

Kitapçıkta, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün 2017 yılındaki hedefleri şöyle sıralanıyor:

- Güvensiz ürünlerin tespit edilmesi amacıyla kişisel koruyucu donanımların testlerinin yapılması,

- Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, 2014-2018 dönemi politika belgesi ve eylem planı kapsamındaki faaliyetlerin gerçekleştirilmesi,

- İş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavı için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile protokol imzalanması ve sınavların yapılmasının sağlanması,

- İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının; AB direktifleri, teknolojik gelişmeler, işyeri çalışma koşulları ve standartlarındaki gelişmeler dikkate alınarak güncellenmesi.

AB fonları nasıl kullanılacak?

Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının gelecek yılki hedeflerinin de yer aldığı kitapçıkta, AB fonlarının nasıl kullanılacağı anlatılıyor.

Buna göre; Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA), insan kaynaklarının geliştirilmesi operasyonel programı kapsamında, birinci dönem (2007-2013) için yüzde 85'i AB, yüzde 15'i de ulusal kaynaklardan olmak üzere tahsis edilen 509,7 milyon avroluk fonun 2017 yılının sonuna kadar kullanımı devam edecek.

IPA ikinci dönemi için (2014-2020) İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politika Sektörel Operasyonel Programı hazırlandı ve AB Komisyonu tarafından onaylandı. Bu kapsamda, 435 milyon avroluk AB fonu kullanılacak.

IPA kapsamında 2016 ve 2017 yılları içinde; 21 teknik destek projesi, 44 tedarik projesi, 160 hibe projesinin (yeni imzalanacak 200 projeyle toplamda 360 proje) uygulama, raporlama ve izleme faaliyetleri, toplamda 370 milyon avroluk bütçeyle sürdürülecek.

Kitapçıkta, IPA kapsamındaki görev ve sorumluluklar dikkate alınarak ciddi kapasite artırımına gidildiği, 5 yıl öncesinde 7-10 olan AB uzmanı/uzman yardımcısı sayısının 80'e çıkarıldığı belirtildi.