İSTANBUL

8. Türk-Arap Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi büyümesine ilişkin algıda bir kısıtlama yaratıldığını belirtti.

Öztekin, ''Merkez Bankası Başkanı, 'Yüzde 15'ten fazla büyüyemezsiniz diye bir şey yok. Yüzde 15'i aşınca Merkez Bankası ben rezerv biriktiririm. Yüzde 20-30'da büyüyebilir, buna karşılık ben cari açığın artacağını düşünüyorum buna karşı tedbirli olurum' diyor. Algıda bir kısıt yaratıldı, şu anda bir kısıt söz konusu değil. Yılın ilk dönemi olduğu için kredi bazında şu anda bir risk görmüyorum. Kredi kartları biraz aşırı büyüyor. Onun ötesinde çok aşırı bir büyüme yok'' değerlendirmesinde bulundu.

''Sıkılaştırma diye bir şey yok ki gevşeme olsun''

Öztekin, Türkiye ekonomisinin yüzde 4 ve üzerinde büyümesi için BDDK olarak da ellerinden gelen gayreti göstereceklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bankacılık sektöründe hangi riskler vardır, o risklere göre gereken tedbirler alınır. Sadece kredi tek başına sorun olmaz. Kredini kaynağı iç mevduatsa sorun daha azdır, dış kaynaksa sorun daha yüksektir. Sadece Merkez Bankası (yüzde 15'le) kendisine hedef koyuyor.

Yüzde 15'i aşarsa kredi büyümesi ben biraz daha tedbirli davranırım. Nasıl sıkılaştırıyor? Biraz daha munzam karşılık açısından bankaların kredi vermesini biraz daha zorlaştırırım diyor. Bunlar makroekonomik tedbir olarak... Sıkılaşma diye bir şey yok ki gevşeme olsun. (Yüzde 15) referans olarak var.''

''(Katılım bankalarına) Sıcak bakarız''

Öztekin, kamu bankalarını takiben özel bankalarında katılım bankası kurma yönünde bir girişimlerinin olup olmayacağına yönelik soruya da, ''Katılım bankalarında sektörün gelişimine hizmet edeceğine inandığımız kuruluşlara müsaade etmek noktasında sıcak bakarız. Talep, potansiyel görülüyorsa olur, görmüyorsa gelmelerinin bir anlamı yok. Halkbank kendi içerisinde çalışma yapıyor, bunu biliyorum'' diye konuştu.

Öztekin, Halkbank'ın katılım bankasın oluşturmak için adım attığını hatırlatarak, ''Halkbank'ın aynı isimle devam etmemesi daha doğru olur'' ifadelerini kullandı.