Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, BRICS ülkeleri kendi ortak kalkınma bankalarını kurmak istiyorsa Dünya Bankası'nın onlarla çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.
Zoellick, Çin'in güneyinde bulunan Boao kentinde katıldığı bir forumda yaptığı konuşmada, Dünya Bankası'nın bölgesel kalkınma bankalarıyla işbirliği yaptığını belirterek, dünyanın en güçlü gelişmekte olan ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkelerinin de ortak bir kalkınma bankası kurmaları halinde prensip olarak onlarla çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.
Küresel ekonominin yüzde 28'ini temsil eden BRICS ülkeleri geçen hafta Yeni Delhi'de düzenlenen zirve toplantısında, Dünya Bankası modeline göre biçimlendirilmiş bir ortak kalkınma bankası kurmayı görüşmüştü.
''Güney-Güney Bank'' ya da ''Brics Bank'' olarak adlandırılabileceği belirtilen bankanın kalkınma ya da altyapı projelerine finansman sağlaması planlanıyor.
Giderek büyüyen ekonomik güçlerini diplomatik etkiye dönüştürme yolları arayan BRICS üyeleri ayrıca borsalarını birbirine yaklaştıracak önlemler almayı da değerlendirmişti.
Boao Forumu, 2001 yılından bu yana her yıl hükümet ve devlet başkanları ile ekonomistleri bir araya getiriyor.