ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Katar'ın Türkiye'deki bir LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminalinin yatırımcısı olmasını önemsediklerini belirterek, gazın tüccarı yerine sahibinin yatırımcı olmasının arzı garanti altına alacağını söyledi.

Yıldız, Katar'ın ABD ve Avrupa'daki LNG tesislerinin tam kapasiteyle çalışmadığını, bundan dolayı Türkiye'nin batısına yapılacak bir terminalin 6 BCM kapasiteli olacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Katarlılar mevcut terminallere (Aliağa ya da Marmara Ereğlisi) ortak olmaya daha sıcak bakıyor. 2012'de 2 BCM ile çalışmışız halbuki buranın (Aliağa) kapasitesi 6 BCM. Bundan dolayı da LNG terminalindeki gazın kullanımında öncelikli hedef Türkiye. Çok fazla ihtiyacınız olmadığı halde çok fazla gaz alırsanız al ya da öde ile ilgili süreci yönetemiyorsunuz. Biz özellikle son 2 yılda Ruslarla yaptığımız anlaşmalarla müthiş bir gaz ticaretini yönettik. Rusya ile olan 3,6 BCM'lik al ya da ödeyi sıfırladık. Bu şu demek 2013'ün Nisan ayında BOTAŞ'ın nakit akışına 1,3 milyar dolar kaynak girecek. Bu BOTAŞ'ın yönetilmesi açısından da önemli. Aliağa'da bu yılı 2,5 BCM ile kapatırız. Belki önümüzdeki yıla 3,5 BCM'e ulaşacağız.''