İSTANBUL 

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre yüzde 0,02 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 3,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,54 yükseldi, holding endeksi yüzde 0,41 düşüş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 1,55 ile "orman, kağıt, basım" oldu.

Döviz kurlarındaki düşüş eğilimi nedeniyle güne yükselişle başlayan endeks ilk seansta 83.339,33 puana kadar çıktı. Öğleden sonra açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinde enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve ABD'de mart ayı çekirdek TÜFE'nin beklentilerin üzerinde yüzde 1,8 gelmesi, dolar/TL'nin 2,70’e çıkmasına ve BIST 100 endeksinin düşüşe geçmesine neden oldu.

İkinci seansta kazançlarının neredeyse tamamını geri vererek 82.230,02 puana kadar gerileyen endeks, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri bu seviyeden gelen alımlarla toparlamaya çalışsa da günü 82.500 puanın altında tamamladı.

Analistler, gelecek hafta çarşamba günü gerçekleştirilecek TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinin 82.000 seviyesinin destek 83.600 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

AA Finans'ın, 22 Nisan'da gerçekleştirilecek (PPK) toplantısına ilişkin anketine göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan TCMB, 14 Nisan'da yaptığı duyuruda, gelecek hafta yapılacak PPK toplantısında, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti.