Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 846,33 puanlık düşüşle 7 Temmuz'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 77.996,98 puandan başladı.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 1,07 değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 1,5, holding endeksi yüzde 1,3 düşüş kaydetti.
Analistler, jeopolitik risklerin artabileceğine ilişkin tedirginlikler ve buna bağlı olarak küresel risk iştahındaki azalmanın etkisiyle negatif havanın piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ettiğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, borsa kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesi öncesinde saat 10.00'da açıklanacak sanayi üretimi verisinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, haziran ayında sanayi üretiminde yüzde 1,83 artış bekliyor. 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre, ekonomistlerin haziran ayı arındırılmamış sanayi üretim endeksi beklentileri en yüksek yüzde 3, en düşük eksi yüzde 1,70 aralığında yer aldı. Mayıs ayında sanayi üretim verilerine göre arındırılmamış sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artış kaydederken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1 azalmıştı.