İSTANBUL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 1. Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi'nin  açılışında, Türkiye'nin, son yıllarda gerçekten de çok önemli bir değişim ve gelişim süreci yaşadığını kaydetti.

Ergün, üniversitelerde üretilen bilginin, kütüphane raflarından, kampüs alanından çıkartılarak nihai ürünlere dönüşmesi ve pazarlarda yerini alması gerektiğine işaret ederek, bilginin üretilmesi kadar önemli olan bir diğer hususun da bilginin kullanılması olduğunu söyledi.

Zira kullanılmayan bilginin, belki bilgiyi üretene kariyer noktasında tatmin sağlayacağını, ancak topluma bir fayda getirmeyeceğini dile getiren Ergün, ''Eğer teknoloji doğsun istiyorsak, bilimle, üniversite ile sanayiyi evlendirmemiz lazım. Nişanladık epey zaman önce. Şimdi düğün yapıyoruz. Bugün yaptığımız şey aslında bir düğün de sayılır. Üniversite ile sanayiyi evlendirmeden teknoloji doğmaz. Türkiye'de ileri teknoloji doğsun istiyorsak bunu gerçekleştirmemiz lazım'' dedi.

San-Tez projesi ile BMW'ye fren hortumu üretildi

Nihat Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Burada sizlerle tamamlanan bazı San-Tez projelerini de paylaşmak isterim. Kocaeli Üniversitesi ile Teklas Kauçuk işbirliği sayesinde yüksek performanslı sürüşlere uygun bir fren hortumu üretilmiştir. BMW'nin kendi klasik tedarikçilerinin üretemediği bu fren hortumları, yüksek basınç ve sıcaklıklara dayanıklı olmanın yanı sıra, yeni nesil hibrit araçlara uyumlu olmasıyla da öne çıkıyor. BMW''nin 2013 yılında piyasaya süreceği 2 ayrı modelinde bu fren hortumları kullanılacaktır. Bu San-Tez projesi ile ortaya çıkan bir ürün. Bakanlığımız bu önemli projeye 152 bin lira destek sağlamıştır. Proje ortağı firmanın katkısı ise 51 bin liradır.''