İSTANBUL - İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gezi Parkı olayları nedeniyle bölgedeki 5 bine yakın küçük ve orta büyüklükteki esnafın mağduriyet yaşadığını kaydetti.

Bölgedeki iş yerlerinin önemli bölümünde maddi hasar meydana geldiğini ifade eden Yılmaz, esnafın zararlarını gösterir nitelikteki fotoğraflarla Beyoğlu Kaymakamlığına başvurması halinde, bu masraflarının karşılanacağını ancak 20 gün boyunca dükkanını açamayan esnaf için bunun yeterli olmayacağını anlattı.

Bölgedeki onlarca esnafın kendilerine dilekçe ile başvurduğunu kaydeden Yılmaz, şu bilgileri verdi: 

"Bölgede 5 bine yakın işletme var. Bunların yarıdan fazlası zarar gördü. Bir kısmının camları kırıldı. İşyerleri tahrip oldu. Terör mağduru olarak bunların zararları karşılanacak. Ancak hemen hepsi 20 gün boyunca dükkanlarını açamadı, iş yapamadı. Bölgedeki kira bedelleri çok yüksek. Kirası 80 bin lira olan yerler var. Ay sonunda yanında çalıştırdığı işçilere para ödemek zorunda. SGK, elektrik, su ödemeleri bekleniyor. Esnafımız 'Ben banka kredisi kullandım, bunu nasıl ödeyeceğim?' diyor.

İlgili bakanlıklara bu konuda talepte bulunacağız. Bankalar, bu bölgede kredi kullanan esnaf için 3 aylık durdurma yapsın. Bölge esnafının elektrik, su, SGK ödemeleri için de kolaylık yapılsın."    

Eylemcilerin "duran adam" gibi pasif eylem yöntemlerini tercih etmelerinin esnafı memnun etmeyeceğini kaydeden Yılmaz, "Bu işin tamamen bitmesi lazım. Çünkü her yapılacak eylem, pasif bir eylem de olsa esnaf tedirgin oluyor. Korkudan dükkanını açamıyor. Eylemciler hiç değilse bizim durumumuza üzülsünler ve bu işe son versinler" ifadelerini kullandı.