İSTANBUL - Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çok güzel bir ivme yakalandığını belirterek, ''4 Ocak itibariyle 3 milyon 135 bin 738 olan katılımcı sayısı 31 Mart itibariyle 3 milyon 434 bin 115'e yükseldi'' dedi. 

Türkiye Sigorta Birliği 2012 finansal sonuçları ile zorunlu trafik ve kasko sigortaları ile BES'e ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Koçak, sektörde 36'sı hayat dışı 1'i reasürans,7'si hayat 18'si hayat ve emeklilik olmak üzere 62 şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Koçak, sektörün 75 bin kişiyle hizmet verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Geçen yıl toplamda prim üretimimiz 15,5 civarında. Türk sigorta sektörüne baktığımızda kriz dönemleri hariç, her yıl reel bir büyüme yaşanıyor. Sigortacılığın önünde ciddi atılımlar yapacağı şartların oluşturduğunu görüyoruz. Hayat dışı sigortada acentelerin, hayat da ise bankaların ağırlığı var. 2011'de 8,3 milyar liralık hayat dışı hasar ödemesi varken, 2012'de bu rakam 9,4 milyar liraya çıkmış. Hayattaki tazminatımız ise 2011'de 1,6 iken, 2012'de 1,8'e yaklaşmış. Toplamda ödediğimiz tazminat ise 11 milyar 205 milyon lira.''

Recep Koçak, 1 Ocaktan itibaren BES'te yeni bir döneme geçildiğini hatırlatarak, ''Çok güzel bir ivme yakalandı. 4 Ocak itibariyle 3 milyon 135 bin 738 olan katılımcı sayısı 31 Mart itibariyle 3 milyon 434 bin 115'e yükseldi. Toplanan fonların 20,4 milyardan 22 milyar liraya yükseldiğini görüyoruz'' diye konuştu.

''Eleştirileri anlamıyorum''

Koçak, trafik sigortası fiyatlarının yükselmesi nedeniyle çok fazla eleştiri aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''7 yıldır bu sektör zararını öz kaynaklarından karşılıyor. Teşekkür edilmesi yerine eleştirilmesini anlamıyorum. Şirketler zararlarını ceplerinden karşılıyor. Trafik sigortasındaki yeni yapılanmayla birlikte sigorta şirketleri içinde bir rekabet başladı. İşte zararın temel sebeplerinden bir tanesi kendi içimizde yaşadığımız bu rekabettir.''
Koçak, sahte hasar konusunun sektörün önemli sorunlarında biri olduğunu dile getirerek, sahte hasarları tespit etmek için bir sistem kurduklarını söyledi.
  
''BES'te devlet katkısı ödemelerinde sona gelindi''

Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Mete Uğurlu da BES'te devlet katkısı ödemeleriyle ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini, Ocak-Mart dönemini kapsayacak ilk ödemenin kısa bir süre içinde hesaplara geçmesinin beklendiğini söyledi.