İSTANBUL 

Bankacılık sektöründe kadın çalışan sayısı yüzde 50'den fazla olmasına rağmen yönetimde daha çok erkekler bulunuyor. Türkiye'de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 52 bankanın sadece 5'inin genel müdürlük koltuğunda kadınlar oturuyor.

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi'nin "Türk Bankacılık Sektöründe Kadın Yönetici" çalışması, sektörde kadın çalışan sayısı fazla olsa da yönetimde daha çok erkeklerin bulunduğunu ortaya koydu.

AA muhabirinin söz konusu çalışmadan derlediği bilgilere göre, 200 binden fazla çalışanın istihdam edildiği sektörde, çalışanların yüzde 48,3'ü erkeklerden, yüzde 51,7'si de kadınlardan oluşuyor. Buna rağmen Türkiye'deki bankaların sadece 5'inin genel müdürlük koltuğunda, yani yüzde 9,62'sinde kadınlar oturuyor.

Kadın müdürler tarafından yönetilen 5 bankanın tamamının yabancı sermayeli olması dikakti çekerken, kadın yöneticilerden 3'ünün Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması göze çarpıyor.

Aynı şekilde sektörde görev yapan 373 genel müdür yardımcısının, sadece 55'i kadın yöneticilerden oluşuyor.

Sektördeki 403 yönetim kurulu üyesinin 31'i kadın

Araştırmaya yönetim kurulu açısından bakıldığında da benzer bir tablo ortaya çıkarken, Türkiye'deki bankaların sadece 2'sinin kadın yönetim kurulu başkanına sahip olduğu görülüyor.

Bu bankalardan birisi mevduat, diğeri yatırım bankası olurken, her iki kadın yöneticinin de lisans eğitimlerini yurtdışında tamamlamaları dikkati çekiyor. Kadın yönetim kurulu başkanına sahip bu iki bankanın, özel sermayeye sahip olmaları ise ortak özellikleri...

Buna paralel sektörde görev yapan 403 yönetim kurulu üyesinden sadece 31'ini kadınlar oluşturuyor. Bu oran sektörün yüzde 8'ine tekabül ediyor.

Türkiye'deki bankaların 23'ünde en az 1 kadın yönetim kurulu üyesi yer alıyor. Kamu ve özel bankalar arasında kadın yönetim kurulu üyesi konusunda çok önemli bir farklılık görülmezken, kadın yönetim kurulu üye sayısının birkaç yabancı bankada yoğunlaştığı göze çarpıyor.

"Özel sektörün kadın çalışanlarının potansiyellerini doğru değerlendirmesi önemli"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, kadınlara eğitim hakkı ve eşit değerlendirme ortamı sunulduğunda, ne kadar başarılı olabildiklerinin ve ekonomiye ne derece katkı sağladıklarının ortada olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde kadınların işe katılım oranının daha yüksek bir seviyeye çıkarılmasının, ekonominin büyümesini destekleyeceğini belirten Abay, "Ekim 2011'den bu yana her ay gerçekleştirdiğimiz Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın üç yıllık sonuçlarına baktığımızda, özellikle çalışma hayatı içinde olan kadınların tasarrufun önemli bir itici gücü olduğunu görüyoruz" dedi.

"Üst yönetim seçiminde kadınlara fırsat verilmesi önemli"

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna da bankacılık sektörünün her yıl eğitim düzeyi yüksek kadınları istihdam ettiğini söyledi.

Gerek özel, gerekse kamu bankaları şube bazında incelendiğinde, kadınların çok önemli bir payı bulunduğuna dikkati çeken Tuna, "Ancak kariyer basamakları yükseldikçe kadın çalışanların daha fazla elendiği gözlenmektedir. Üst yönetime dahil olan az sayıda kadın çalışan, bu fırsatı elde ettiğinde son derece başarılı oldukları gözlemlenmektedir" dedi.

Tuna, bankacılıkta üst yönetim seçiminde adaylar arasında kadın yöneticilere fırsat verilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, kurumsal yönetim ilkeleri açısından da bu konunun gündeme gelmesinin büyük fayda sağlayacağını ifade etti.