İSTANBUL

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş aracılık sektöründe yeniden yapılanma üzerinde çalıştıklarını belirterek, ''Çalışmalarımızı 1-2 hafta içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız'' dedi.

Ertaş, Borsa İstanbul AŞ'nin Çırağan Sarayı'ndaki gala yemeğinde yaptığı konuşmada, bir başka düzenleme yapmak istedikleri alanın yatırımcı profili olduğunu belirterek, ''Burada da kurumsal yatırımcılara yönelik bir değişimi en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Bunun ilk örneğini geçen ay BES'te yaptığımız düzenleme ile gerçekleştirdik'' dedi.

Yakın bir tarihte yatırım fonları için elektronik bir platform oluşturacaklarını belirten Ertaş, en geç 2014 başında Türkiye'deki bütün yatırım fonlarını elektronik platformda alınır satılır hale getireceklerini ifade etti.

Böylece rekabetin artacağını vurgulayan Ertaş, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bir başka değişim düşündüğümüz alan, bütün kesimleri kapsayan bir finansal değişim. Bu değişimde yer alanlardan bir tanesi de borsalarımızın yeniden yapılanması. Yarın sabahtan itibaren Borsa İstanbul yeni yapısıyla yeni pazar ve ürünleri ile karşınızda olacak. Amacımız tüm ürünleri tek bir çatı altında oluşturmak. Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, sukuk gibi pek çok alanda 60 ayrı düzenleme ile bu yıl sonunda bambaşka bir sermaye piyasası ile karşı karşıya kalacaksınız.''

''Hedeflerimizi gerçekleştirdik''


Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da Türkiye'nin dünyanın en büyük 16. ekonomisi, Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla tıpkı bankacılık sektörümüzün son 10 yılda gerçekleştirdiğine benzer bir atılımı sermaye piyasalarımızın da gerçekleştirmesi gerekiyordu. Likiditenin piyasa kapitalizasyonuna oranı itibarıyla yüzde 152 rakamıyla, Borsalar Federasyonuna raporlama yapan borsalar içerisinde 4'üncü, bazı sıralamalara göre de en kötü ihtimalle 8. borsasını bugüne kadar kurduk, büyüttük, geliştirdik'' diye konuştu.

Turhan, bugün itibarıyla pay piyasalarında günlük 1,8 milyar dolar, bütün piyasaların birlikte değerlendirilmesi halinde de günlük 15 milyar dolar işlem hacminden söz edildiğini aktardı.

Enflasyonun düşmesi, mali baskının ortadan kalkması ve ekonomide öngörülebilirliğin artmasıyla sermaye piyasalarının gelişimi için uygun zeminin oluştuğunu belirten Turhan, ''Bu değişim için dedik ki 1 yıl içerisinde yepyeni bir Sermaye Piyasası Kanunu'na sahip olacağız. Ve bu kanunla borsamız şirketleşecek. Anonim şirket haline dönüşecek, bu anonim şirketle bütün taraflar etkili bir şekilde temsil edilecek. İAB ve VOB başta olmak üzere bütün borsalar birleşecek. Ve gelecekte işleme girecek her türlü finansal sözleşmenin de alınıp satılabileceği adeta süpermarket tipi 'Milli şampiyon' olarak isimlendireceğimiz bir borsayı kuracağız'' değerlendirmesini yaptı.

Yatay entegrasyonun sağlanmasının ardından sermaye piyasası kuruluşları arasında emir öncesi, emir işleme ve emir sonrası süreçleri bütünleştiren dikey entegrasyonu da sağlama hedefiyle çalışmalar yaptıklarını dile getiren Turhan, şöyle konuştu:

''Bütün bu unsurlar gerçekleştiği zaman uluslararası standartlarda, her türlü sermaye piyasası aracının tek bir  erişim noktasında, aynı işlem kurallarıyla alınıp satılabileceği etkin ve etkili bir piyasaya kavuşacağız. Bu doğrultuda kendimize koyduğumuz bazı 'benchmark'larla bazı kriterler de vardı.
Göreve başladığım zaman zaten bu amaçları gerçekleştirmeye hazır bir şekilde potansiyelini oluşturmuş borsamızda kendimize koymuş olduğumuz hedef, saniyede işlenen emir miktarını 30 bine çıkarmak ve emrin borsamıza erişimiyle işlem arasındaki gecikme süresini de 100 mikro saniye seviyesine indirmek. Hamdolsun geçen yıl aracı kurumlarımızın borsamıza erişim imkanını saniyede 24'ten saniyede 108'e çıkarmaya muvaffak olduk.''

Turhan, devreye alınan yeni donanım alt yapısıyla borsanın emir işleme kapasitesinin saniyede 5 bine çıktığını söyledi.

''Fizibilitesi yapılmış bir dönüşüm projesi oldu''


Dünyanın önde gelen borsalarıyla stratejik iş birliği anlaşmalarıyla ''know how''a sahip olma konusunda ciddi çabalar sarf ettiklerini anlatan Turhan, en son teknolojiye sahip olma ve sahip olunan teknolojiyi de 3. ülkelere satma konusuyla ilgili yoğun çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Bir yıllık süre zarfında hedeflerini gerçekleştirmenin hayalcilik, en hafif ifadeyle iyimserlik olarak nitelendirildiğini ifade eden Turhan, ''Büyük bir mutlulukla ve iftiharla şunu arz etmek istiyorum ki hükümetimizin ve SPK'mızın bizimle gerçekten el ele, kol kola çalışması,sermaye piyasası kuruluşlarımızın tamamının ortaya konulan vizyona destek vermesi sayesinde hamd olsun bugün söylediğimiz hedeflerin önemli bir kısmını gerçekleştirmiş durumdayız. Çok kısa bir süre içerisinde borsamızın bu seviyeye ulaşması artık bir hayal değil, fizibilitesi yapılmış bir dönüşüm projesi oldu'' şeklinde konuştu.