ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve internet medyasında bir milletvekilinin açıklamalarına dayandırılarak, ''Bakanlıkça canlı hayvan ithal edilmeyeceği açıklandığı halde hayvan ithalatının devam ettiği'' yönünde haberlerin yer aldığı bildirildi.

Şap hastalığından arilik statüsü kazanan Trakya Bölgesi için 2010 ve 2011 yıllarında kurbanlık hayvan ithalatına izin verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''2012 yılında ise gerek Trakya bölgemiz için gerekse Anadolu için kurbanlık hayvan ihtiyacı olmadığından kurbanlık ithalatına izin verilmemiştir. Bu konuda Bakanlığımız tarafından yapılan açıklamalarda 2012 yılı için kurbanlık hayvan ithal edilmeyeceği belirtilmiş, besilik ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmayacağına dair bir beyanda bulunulmamıştır. Habere konu edilen sığır ithalatı ise Et ve Balık Kurumu ve özel bir firma tarafından kasaplık amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir. İthal edilen hayvanlar her zaman olduğu gibi Bakanlığımız tarafından görevlendirilen resmi veteriner hekimler tarafından gerek ithal edilen ülkede, gerekse Derince Limanı'nda kontrol ve muayeneye tabii tutulmakta olup, hastalıklı hayvan girişine izin verilmesi söz konusu değildir.