BURSA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, "Türkiye'de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs'ta başlayacakları" yönündeki açıklamasına ilişkin, "Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkiyat yapılıyor. Sevkiyat da başladı. Sayın Neçirvan Barzani zannediyorum bunu kastetmişti. Belki 3 gün, belki bir hafta içinde bunların satışı gerçekleşebilir" dedi.

Türkiye'nin bütün altyapısıyla beraber buna hazır olduğunu ve beklediğini belirten Yıldız, "Şu anda yaklaşık 1,8 milyon varil birikmiş durumda. Kuzey Irak petrolü olarak birikmiş durumda. Bugün sevkiyatın yapılabilmesi ancak kendilerinin satışlarıyla beraber mümkün olacak" ifadesini kullandı.

Yıldız,"Bu, Irak petrolüdür. Irak petrolünü tabii ki kendileri satacak. Türkiye bunun zeminini kolaylaştırıyor ve önünü açıyor. Tabii ki buradan oluşacak gelir, şu anda yaklaşık 180-200 milyon doları bulan ciro oluşur. Bunun Halk Bankasına yatırılmasında da mutabakat sağlamıştık. Her ne kadar önceden belirtilen ABD'deki bir hesaba yatırılmasıyla alakalı konuları, kendileri aşmış bulunuyor" diye konuştu.