KASTAMONU - Kastamonuda faaliyet gösteren SFC Entegre Orman Ürünleri firması, 3 yıl aradan sonra Ukraynadan odun ithalatına başladı.

Sunta ve MDF üretimi yapan fabrikaya odun getiren iki gemi İnebolu Limanı iskelesine yanaştı. Rusya bayraklı Nakhodka isimli yük gemisi Ukraynanın Nikolayev Limanından 2 bin 600 ton, Saint Kitts ve Nevis bayraklı Efa adlı gemi de 2 bin 400 ton odun getirdi.

Nakhodka adlı gemideki odunun kamyonlarla Kastamonuya sevkine başlandı. Samsun Ortakaradeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden gelen mobil ekip tarafından gümrük işlemleri yapılan gemilerdeki odunun Kastamonuya naklini, İnebolu Nakliyeciler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üstlendi. İnebolu Limanına önümüzdeki günlerde 3 geminin daha Ukraynadan odun getireceği kaydedildi.

-Ormanlarda üretim yapılamıyor-

Ukraynadan gerçekleştirilen odun ithalatının, yoğun kar nedeniyle Kastamonu ormanlarında üretim yapılamamasından kaynaklandığı bildirildi.

İnebolu Orman İşletme Müdürü Osman İkinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun kar nedeniyle 3 aydır üretim yapamadıklarını söyledi. Yüksek kesimlerde kar kalınlığının 1,5-2 metreyi bulduğunu ifade eden İkinci, Ormanlardaki bütün üretim faaliyetlerimiz kar nedeniyle durdu. Orman yollarında kar mücadelesi çalışması yapıyoruz. Kar azalıncaya kadar üretime geçemiyoruz. Bu yılki üretimimize geç başlayacağız. Aynı durum diğer işletmeler için de söz konusu dedi.

Kastamonudaki iki fabrikaya geçen yıl İnebolu Orman İşletmesi olarak 80 bin ster odun satışı yaptıklarını belirten İkinci, Bu iki fabrikadan biri stoklu çalışıyor. Diğeri ise odun ihtiyacını iç piyasadan karşılayamayınca ithalat yapmak zorunda kaldı diye konuştu.

İthal odunun daha pahalıya mal olduğu, SFC Orman Ürünleri firmasının İnebolu Limanından son olarak Mart 2009da odun ithalatı gerçekleştirdiği öğrenildi.