Altının gram fiyatı, yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 28 kazandırdı.

Derlenen bilgilere göre, 2015'i 99,54 liradan kapatan altının gramı, bu yılın ekim ayını 127,06 liradan tamamladı. "Güvenli liman" özelliğini sürdüren gram altın, bu yıl rekor üstüne rekor kırarken, yılın 10 ayında yatırımcısına da yüzde 28 kazanç sağladı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası, İngiltere’nin AB üyeliğine "hayır" demesi ve haziran ayında Brexit sürecinin başlaması, merkez bankalarının genişlemeci para politikalarını sürdürmesi, küresel büyüme endişeleri ve büyük ekonomilerin büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmelerinin yanı sıra Suriye başta olmak üzere Orta Doğu'da artan jeopolitik riskler, Çin'den gelen olumsuz veriler, ülkelerin uyguladığı negatif faiz politikasının bankacılık sektörünü olumsuz etkilemesi, Deutsche Bank, ING Bank ve Commerzbank gibi büyük bankaların finansallarında sorunların gündeme gelmesi söz konusu dönemde yatırımcıların altına yönelmesine neden oldu.

Gram altın, azalan risk iştahının neden olduğu talep ve yurt içinde açıklanan temmuz ayı enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından TL üzerindeki baskının artmasıyla 4 Ağustos'ta 132,7 liraya ulaşarak tarihi zirvesini gördü. Gram altındaki yükseliş, Cumhuriyet altınını 880 liraya, yarım altını 431 liraya ve çeyrek altını da 215 liraya çıkardı.

Analistler, gram altında kısa vadede 126,20 ve 130 liranın önemli direnç seviyeleri, 121-124,30 lira seviyelerinin de destek olarak takip edileceğini belirtti.

"Bundan sonraki düşüşler altın yatırımcısına alım fırsatı verebilir"

AA Finans Analisti İslam Memiş de dolardaki yükseliş nedeniyle altının gram fiyatının zirveyi test ettiğini hatırlatarak, "2016 için altının hem ons hem de gram fiyatında zirvenin test edildiğini düşünüyoruz." dedi.

Bundan sonraki düşüşlerin altın yatırımcısına alım fırsatı verebileceğini belirten Memiş, şunları kaydetti:

"Teknik olarak değerlendirdiğimizde, altının gram fiyatında önemli destek seviyesi olan 125 lira seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Gram altında eğer 125 lira seviyesinin altı test edilirse önce 123, devamında da 121 lira seviyeleri görülebilir. Bu seviyelerin altı test edilirse altının gram fiyatı, orta ve uzun vadede yatırımcısına iyi bir alım fırsatı verecektir."