ANKARA  - Akkuyu NGS A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, projenin stratejik yatırım olarak değerlendirilmesi ve tüm yatırımcılar açısından vergi avantajı sağlanması konusundaki beklentilerini dile getirerek,  "Proje olarak Türk Devleti tarafından stratejik yatırımcı olmadığımız söyleniyor. Bizim fikrimiz biraz farklı. Yine de bu sürecin devam edeceğine ve stratejik yatırım statüsü kazanacağımıza inanıyorum" dedi.

Kasumov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımına ilişkin süreçte 2013 yılında elde ettikleri sonuçlardan genel olarak memnun olduklarını söyledi.

Bilinçli olarak ulaşılması zor hedefler belirlediklerini ifade eden Kasumov, 2013 yılı için ÇED olumlu kararı almayı hedeflediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti. Kasumov, "ÇED olumlu kararının bu yılın ilk yarısında çıkmasını bekliyoruz. Bu da iş takviminde çok da geri kalınmadığı anlamına geliyor" diye konuştu.

Türkiye'deki muhataplarının Akkuyu NGS'nin böyle bir hakka sahip olmadığını ifade ettiklerini belirten Kasumov, "Proje olarak Türk Devleti tarafından stratejik yatırımcı olmadığımız söyleniyor. Bizim fikrimiz biraz farklı. Yine de bu sürecin devam edeceğini ve stratejik yatırım statüsü kazanacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Kasumov, proje kapsamında aralarında Türklerin de bulunacağı çeşitli yatırımcılar ciddi kaynaklar kullanılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Projenin maliyetinin 20 milyar dolar olacağını ifade ediyoruz. Bunun 7 milyar doları hemen vergi olarak kesilecek. Yatırımcı, 'hem devlet kazansın hem de ben yatırım imkanlarımı geliştireyim' ister. Bu ortamda yatırımcı yatırdığı 3 doların 1 dolarının vergi olarak kesileceğini düşünür. Yatırmcı için çok cezbedici bir durum değil. Bizim açımızdan da çok cezbedici bir durum değil. Yatırım yaptığın 1 dolar birkaç doları getirmek zorunda. Yolda giderken paraları bitirdiysen ve gideceği yere ulaşmadıysa bir anlamı kalmıyor."