MERSİN - Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, "Santral en şiddetli tsunami dalgaları, uçak çarpmaları, kasırga ile kar ve buz gibi dış etkenlere karşı dayanıklı bir tasarıma sahiptir. Akkuyu NGS dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacaktır" dedi.

Kasumov, Toros Üniversitesi Rektörü Tayyar Şen’in daveti üzerine üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre Bakanlığına sunulduğunu hatırlatarak olumlu kararın alınması halinde diğer süreçlerin planlandığı gibi devam edeceğini bildirdi.

Akkuyu NGS projesinin inşaat aşamasında maksimum 12 bin kişinin, işletme sürecinde ise toplam 3 bin 500 kişinin çalışacağını ifade eden Kasumov, projenin inşaat aşamasındaki yüzde 40’lık bölümünün Türk firmaları tarafından yapılabileceğini ayrıca ekipman ve materyallerin de yüzde 20’sinin Türkiye'den karşılanacağını belirtti. 

Kasumov, Akkuyu Nükleer Santrali’nde alınan güvenlik önlemlerine de değinerek "Santral 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapılacak. Santral en şiddetli tsunami dalgaları, uçak çarpmaları, kasırga ile kar ve buz gibi dış etkenlere karşı dayanıklı bir tasarıma sahiptir. Akkuyu NGS dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacaktır" diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve bu kurumun bağlı olduğu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından adım adım tüm işlemlerin denetlendiğini dile getiren Kasumov, “Nükleer santraller başı boş değildir. Ulusal ve uluslararası kurumlar sürekli denetim yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Toros Üniversitesi Rektörü Tayyar Şen ise davetlerine katıldıkları için Akkuyu NGS A.Ş yöneticilerine teşekkür etti. Şen, “Üniversite olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Üniversiteler politikalar üstü, her türlü tartışmanın yapılabildiği bilimsel ortamlardır. Biz bu ortamları size sunmaya hazırız” diye konuştu.

Konferansa rektör yardımcıları ve akademisyenler katıldığı. Ayrıca katılımcılar nükleer santral denetimi ve turizm konusunda da Kasumov'a sorular yöneltti.