Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, enerji verimliliği için akıllı binaların bir an önce kentsel dönüşüm süreci içerisinde yerini alması gerektiğini belirterek, böylelikle 14 milyar dolar dövizin yurt dışına çıkmasının önleneceğini söyledi.
Türkiye'nin 2011 yılı enerji ithalatının 55 milyar dolara ulaştığını belirten Bakan Bayraktar, bunun 22 milyar dolarlık kısmının binalarda tüketildiğini kaydetti.
Bakan Bayraktar şöyle devam etti:
''Binaların tadil edilerek iyileştirilmesi ile mevcut binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma gereksinimlerinde aynı konfor şartlarını yüzde 50 daha az enerjiyle gerçekleştirmek mümkün.''
Rüzgar enerjisine de dikkati çeken Bakan Bayraktar, rüzgar enerjisinden faydalanarak, binaların enerji ihtiyacının da daha ekonomik ve temiz enerji ile karşılanması durumunda iletim ve dağıtım kayıplarının en aza ineceğini belirtti.
Bayraktar, enerji verimliliğini artıran binaların çok büyük artısının olduğunu belirterek, ''Akıllı binaların faydaları saymakla bitmiyor. Konut sahibi aylık fatura öderken kazanacak. Sanayici kazanacak. İş alanları açılarak istihdam sağlanacak. Devlet yüksek enerji faturalarından kurtularak, enerji arz güvenliğini sağlayacak. Dış politikalarında vereceği kararlarda enerji çıkarlarını gözetmek zorunda kalmayacak'' dedi.