İSTANBUL - Bayraktar, Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi'nin onur konuşmacısı olarak yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüme ilişkin yasanın güçlü olduğunu belirterek, vatandaşın menfaati doğrultusunda neler yapılabileceğine ilişkin çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Acil riskli değil ise kendilerinin kentsel dönüşüm yapmadıklarını, vatandaşlarla anlaşarak yönlendirmesiyle bu dönüşümü gerçekleştirdiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
''Bizim kimseyi itip kakmak gibi bir niyetimiz yok. Bazıları diyor ki 'bu hükümet geldi sizin yerlerinizi yıkıp buradan gönderecek' kesinlikle böyle bir şey yok. Bu spekülatörler kentsel dönüşümün önünü tıkamak için söylüyorlar. 'Bu iktidar yapmasın da ne olursa olsun' diyorlar. Hayır arkadaş! Bu iş siyaset üstü bir iştir, bu iş vatan eksenli bir iştir. Bu dönüşüm insanlarımızın hayatını korumaya, yaşam hakkını korumaya yönelik bir iştir. Hepimizin bu işe siyaset üstü, siyaset dışı sarılmamız lazım. Birilerine rant sağlama gibi bir niyetimiz yok. Eğer rant oluşacaksa, vatandaşımız sağlayacak.''

Özel sektörün de 4,5 milyon konut ürettiği bilgisini veren Bayraktar, kamunun yaptığı 560 bin konutun yaklaşık 60 bininin kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını kaydetti.

''Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz''

Bayraktar, Türkiye'nin topraklarının büyük bir bölümünün fay hattında bulunduğunu anımsatarak, ''Hesaplarımıza göre Türkiye'de mutlaka 6,5 milyon birim konutun elden geçirilmesi lazım. Biz bir hesap yaptık '20 yılda bu 6,5 milyon konutu elden geçiririz' dedik. 'İlk 2 yılda vatandaşımızın katılımını sağlamamız' lazım dedik. Vatandaşımız da bize destek olacak. Türkiye'nin kentsel dönüşümü olmazsa olmazdır'' diye konuştu.

Vatandaşların konut talebinin artacağını ve müteahhitlerin daha çok iş yapacağını ifade eden Bayraktar, ''Binalarımız enerjiyi savuruyor. Enerjiye ödediğimiz 55 ile 65 milyar dolar arasındaki paranın yüzde 40-45'e yakını binalarda tüketiliyor. Binaların da enerjinin yüzde 40-50'sini savurduğunu biliyoruz. Yeni ve yalıtımlı binalar olduğu taktirde ülkemiz 8 ile 12 milyar dolar arasında bir tasarruf sağlayacak. Biz gittik Meksika'yı, Brezilya'yı gördük; biz çok başarılıyız. Bu işin finans ayağı çok önemli. Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle AB'ye girme mücadelesi veriyoruz. Biz inşallah standartlar olarak AB'yi de geçeceğiz'' şeklinde konuştu.