VİYANA - Batı Avrupa ve Kuzey Amerika arasında diyalog ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan Biliderberg Toplantıları'nın 63'üncüsü, Avusturya'nın Tirol eyaletinde başladı.

Bilderberg Toplantısı'nın yapıldığı otele giden yolu bariyerlerle kapatan polis görüntü almaya çalışan bir gazeteciyi gözaltına alındı. Toplantıyı protesto etmek üzere olay yerine gelen bir grup eylemci, üzerinde "Bilderberg Mafyasını Durdurun" yazan pankart açtı.

Polis, daha sonra gazetecileri ve eylemcileri bölgeden uzaklaştırdı.

Tirol'e bağlı Telfs-Buchen şehrindeki Interalpen Oteli'nde başlayan toplantı için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Telfs şehir merkezinden otele giden L35 karayolu trafiğe kapatıldı. Toplantıya katılanların haricinde kimsenin bölgeye girişine izin verilmiyor. Alçak irtifa radar sistemi yerleştirilen bölgede gün boyunca makineli tüfeklerle donatılan helikopterler otelin üzerinde devriye gezdi. Toplantının yapıldığı bölgeye giren ve girmeye teşebbüs edenlere 500 avro para cezası uygulanacağı açıklandı.

22 ülkeden 140 kişi katılıyor

Toplantıya, aralarında cumhurbaşkanı, başbakan, ekonomi bakanları, milletvekilleri, medya patronları, teknoloji devleri, bankacılar ve düşünce kuruluşlarından önemli isimlerin bulunduğu 22 ülkeden 140 misafir katılıyor. Toplantı 14 Haziran Pazar gününe kadar devam edecek.

İçerde konuşulanların açıklanmadığı ve büyük bir gizlilikle saklandığı toplantıda, genel olarak küresel sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı belirtiliyor. Toplantının gündeminde bu yıl yapay zeka, siber güvenlik, kimyasal silah ve terör tehdidi, Avrupa stratejisi, küreselleşme, Yunanistan, İran, Ortadoğu ve Rusya bulunduğu açıklandı.

Türkiye'den katılanlar

Toplantıya Türkiye'den CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP'den milletvekili seçilen İlhan Kesici, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, avukat Gönenç Gürkaynak ve gazeteciler Nuray Mert ve Soli Özel katılıyor.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörü Ahmet Üzümcü de kurumunu temsil etmek üzere toplantıya iştirak ediyor.

Toplantıya katılan dikkat çekici isimler şöyle:

ABD'nin DAEŞ’le Mücadele Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi John Allen, eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Shell'in üst yöneticisi Ben van Beurden, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, Axel Springer'in Üst Yöneticisi Mathias Döpfner, Google Başkan Yardımcısı Regina Dugan, Siemens Başkanı ve Üst Yöneticisi Joe Kaeser, ABD'li diplomat ve siyaset bilimci Henry Kissinger, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın eski Başkanı David Petraeus ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg.

Bilderberg Toplantısı

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika arasında diyalog ve işbirliğini teşvik etmek amacıyla başlatılan Bilderberg toplantılarının ilki 1954 yılında Hollanda’nın Oosterbeek kasabasında yapıldı. Katılımcıların ilgili konularda görüş alışverişinde bulunduğu toplantıda, herhangi bir karar önerilmediği gibi, siyasi bir açıklama ya da oylama da yapılmıyor.

Küresel meselelerin tartışıldığı uluslararası bir diyalog olarak tanıtılan toplantı, gizli kararların alındığı uluslararası yapı olmakla da suçlanıyor.