Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB), Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Gemi Mühendisleri Odası (GMO) ve Türk Loydu işbirliğiyle düzenlenen 1. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu.
      Yarışmada Tahir İnce-Fatih Şık ''Yeşil Bey'' adlı tasarımlarıyla birinci, Görkem Serbay Akıl-Doğuhan Hazar Cengiz ''Green Tur'' ile ikinci, Harun Demir -Devran Torun ''Lal İstanbul'' ile üçüncü oldu. Birinciye 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira,  üçüncüye 5 bin lira verildi.
      Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ödül töreninde, gemi ve yat sektörünün rekabetini artırmak için tasarıma önem verdiğini ve bunun göstergesi olarak ilk defa tasarım yarışması düzenlediğini söyledi.

Türkiye'nin tasarımın, endüstrinin, teknolojinin, Ar-Ge'nin, inovasyonun farkına varmış sanayici ve ihracatçı yapısına sahip olduğunu kaydeden Çağlayan, geçmiş dönemlerde, Türkiye'de tasarıma, Ar-Ge'ye, inovasyona para harcamanın, işverenin gideri gibi göründüğünü dile getirdi.
     Çağlayan, ''2011 yılında tasarım başvuru sayımız, yüzde 20 artarak 36 bin 578'e ulaşmış. Bu, hedefimize doğru, emin bir şekilde yürüğümüzün göstergesi. Biz artık sanayicimizin, ihracatçımızın hamallık yapmasını istemiyoruz. Biz artık yapmış olduğumuz ihracatın, yapılan satışların en yüksek katma değerli, en yüksek teknolojik ürünler olarak, mümkün olan en yüksek fiyata satılmasını istiyoruz'' dedi.

-''Tasarımı ve tasarımcıyı destekliyoruz''-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de TİM olarak tasarım yarışmaları ile gençlerin yaratıcı düşüncelerini açığa çıkarmak istediklerini ve insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımların yaratılması ve korunmasını hedeflediklerini ifade etti.
     Türkiye'nin tasarım ve tasarımcılarının sürdürülebilir bir şekilde dünya ile rekabet edebilmesini istediklerini belirten Büyükekşi, ''İhracatçılarımızın, uluslararası pazarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olmasında tasarımın önemli olduğuna inanıyoruz'' dedi.
     Büyükekşi, TİM'in tasarım yarışmalarına ve proje pazarlarına büyük önem verdiğini dile getirerek, ''Tasarım ile ürünlerimizin zengin çeşitliliğe ulaşacağını ve bizi rekabetçi bir platforma taşıyacağımızı düşünüyoruz. Bu yüzden tasarımı ve tasarımcıyı destekliyoruz'' diye konuştu.
     TİM olarak ihracatçı birlikleriyle beraber, 2011 yılında 2 sektörde proje pazarı, 10 sektörde tasarım yarışması etkinliği düzenlediklerini anlatan Büyükekşi, bu yıl toplam 12 sektörde 7 proje pazarı, 9 sektörde 17 tasarım yarışması etkinliğini yine ihracatçı birlikleriyle düzenlediklerini kaydetti.

     -Projeler sergilenecek-

GYİB Başkanı Başaran Bayrak ise yarışmanın amacının Türkiye'deki başarılı tasarımcılarla üreticileri buluşturmak olduğunu dile getirerek, ''Gemi ve yat sektörünü çok iyi tasarımlarla beslemek, sektörle ilgili eğitim gören öğrencilerin tasarım yönlerinin gelişmesini ve ihraç edilebilir nitelikteki ürünlerin ortaya çıkarılmasını, ayrıca taşımacılıkta kullanılan enerji miktarının düşürülmesini sağlamak hedefindeyiz'' dedi.
     Bütün sektörlerde olduğu gibi rekabetin gemi ve yat sektöründe de önemli olduğunu belirten Bayrak, gelecek dönemlerde gemi pazarında söz sahibi olabilecek ürünlerin geliştirilebilmesi için bu girişimlerin önemini bildiklerini ifade ettik.
     Bayrak, yarışmaya Türkiye'deki üniversitelerin gemi inşa mühendisliği, gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrenci gruplarının katıldığını anlattı.
     Gemi ve Yat ihracatçıları Birliği, yarışmaya tasarım göndermiş tüm öğrencilere hediye ve her katılımcıya katılım sertifikası sundu. 
     Yarışmaya katılan projelerin tamamı, ödül alma şartı aranmaksızın, bugün Sheraton İstanbul Ataköy Hotel'de, daha sonra 15 gün boyunca İstanbul Dış Ticaret Kompleksi'nde sergilenecek.