ARAŞTIRMA HABER

İnsanlara mizahen ders veren düşündüren ve Türk üstün zekasının emsalsiz dünya çapındaki ismi NASREDDİN HOCA dünyanın merkezini nasıl ifade eder..

AKŞEHİR 

Bir grup insan, Nasreddin Hoca'yı çevirip ''Hocam size bir sorumuz var, dünyanın ortası neresi?'' demişler. Hoca, 5-10 adım ilerlemiş, bastonunu yere saplamış; ''Dünyanın ortası burasıdır'' demiş. Şaşkın şaşkın bakan kişiler, ''Nasıl olur Hocam?'' demişler. Hoca da ''İnanmazsanız hadi ölçün...'' diye cevap vermiş.

DÜNYANIN ORTASI ANITI

NASREDDİN HOCA TÜRBESİ

NASREDDİN HOCA HEYKELİ  

jeolog  En-Neccar “Mekke’nin meridyen çizgisinde her hangi manyetik bir sapma bulunmamakta. Hâlbuki aralarında Greenwich’in de bulunduğu diğer tüm meridyen çizgilerinde manyetik bir sapma var. Hatta Greenwich meridyeninde batı yönünde 5.8 derecelik manyetik bir sapma olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır” diyor. Ve “İngilizlerin, gölgesi ve izleri halen sürmekte olan Britanya Sömürgeciliği döneminde Greenwich meridyenini bir saat ölçüsü olarak dünyaya zorla dayattığına” işaret ediyor.

Dünyanın merkezinin Kudüs ya da Mekke olduğuna dair iddialar mevcut. Ancak dünyanın geometrik şeklinden dolayı herhangi bir noktayı tek ve geçerli bir merkez olarak ifade etmek mümkün değil

Mısırlı düşünür Prof. Dr. Zağlul en-Neccar, Mekke’nin dünyanın tam merkezinde yer aldığını artık “bilimsel ispattan sonra şek (şüphe) götürmez bir gerçektir” diyor. Neccar, bunun delilinin de Prof. Dr. Hüseyin Kemaleddin’in dünyanın başlıca şehirlerinden kıble yönünü belirlemeye çalışırken Mekke’nin yerküreyi oluşturan yedi kıtanın hepsinin etrafından geçen bir dairenin tam ortasında yer aldığını ispatlamasını gösteriyor.

Katar’ın başkenti Doha’da yapılan “Dünya’nın Merkezi Mekke” isimli konferansta Fransız vatandaşı Yasin eş-Şuk, kendi icadı olan “Mekke saati”ni de katılımcılara tanıtıyor. Katılımcılar, Greenwich saati yerine; Mekke saatinin esas alınarak; ortak bir saat diliminin oluşturulması çağrısında bulunmuşlar. Çünkü Mekke saati, Dünya’nın her yerinden kıble yönünü belirliyor. Akrepleri, klasik saatlerin aksine, Kâbe etrafında yapılan tavaf hareketleri yönünde; sağdan-sola doğru dönüyormuş.

MEKKE SAATİ 

 ABD’li fizikçi Andrew J. Woods, dünyanın merkezinin İncil’de bahsedildiği yerlere düşme oranının 450’de bir olduğunu… hesaplamaları sonucunda dünyanın coğrafi merkezinin Ankara’nın yakınlarında olduğunu söyledi.”

ABD’li fizikçi Andrew J. Woods tarafından 1973 yılında yapılan hesaplamalara göre, dünyanın coğrafi merkezi Ankara’nın 150 kilometre güneydoğusu olarak belirlenmişti.2003’te Holger Isenberg tarafından küresel dijital yükselti modeliyle yapılan yeni bir hesaplamayla ise dünyanın merkezi Çorum olarak açıklanmıştı. Bu  bilginin Wikipedia’da yer almasının ardından 2016’da Çorum ile ilgili tartışma alevlendi.

DÜNYANIN MERKEZİ ÇORUM