Mısırda dört bin yıl önce tabletlere yazılmış evlilik sözleşmeleri bulunmuş. Olası boşanma durumunda, sözleşmede belirtilen parayı erkek 30 gün içinde kadına vermeyi kabul ediyor. Bu tablette kadınında  boşanma durumunda mevcut malın 1/3 ünü alacağını söylüyor. Ve bu sözleşmenin arkasında bu olaya şahit olan 8 kişinin adı yazıyor.  

Dört bin yıllık bir kurum olan evliliğin bir standardı olamaz.  

Bazen tvler de izlediğimiz aile, evlilik programlarına çıkanların kimisi inançlar adına, kimisi de modernlik adına tanımladıkları tek tip doğrular üzerine standart ideal ve zamana göre değişmeyecek aile ve evlilikten bahsederler. Gerçekte ise aile ve evlilik ilişkileri günün koşullarına göre değişim, gelişim içindedirler. 

Aynı çağ, aynı ülke ve şehirde var olan farklı sosyal, ekonomik ve kültürlerin getirdiği farklı yaşam biçimlerinin olması da kaçınılmazdır

Aile üzerine satırbaşı konular 

Ailede eşler arasında kişilik uyumundan çok sağlıklı iletişimle sağlanmış ilişkilerde uyum yaşanması daha önemlidir. 

Eşlerin beklenti, istek ve ihtiyaçlarını sohbet içinde dile getirebilmelidir. 

Her ne kadar hem kişilik, hem de ilişkileriniz uyumlu da olsa olaylar karşısında yaklaşım farklılıklarının, anlaşmazlıkların iletişim kazalarının çatışmaların olması kaçınılmazdır.   

Çatışmadan kastedilen, anlaşmazlıkların uygun zamanda, sohbet diliyle gündeme getirmek ve çözüme ilişkin yeni bakış açıları yakalamaktır. Çatışma şiddet uygulamak değildir 

En mutlu aileler çatışmaktan kaçınmayan, çatışma yönetimi konusunda becerileri olanlardır. Çünkü en kaotik sorunlar bile güçlü iletişim becerileri ile çözüme ulaşılırken iletişim becerileri noksanlığından dolayı ise an basit sorunlar kaosa neden olabilir.  

En mutsuz ailelerde ise çatışma yaşanmaz. Her konu "mış" gibi halledilir. Yani uyum sağlanmış, fikir birliği oluşmuş, hiçbir şey olmamış, her şey süt limanmış gibi yaşanır.  

  

Paylaşılamayanlar, İçe atılanlar, sorunların yarattığı stresin neden olabileceği depresyon, ruhsal ve bedensel sorunlar yaşanabilir. 

Cinsellikten ne anlamamız gerekir? 

Cinsel yaşam demek erotizm demek değildir. Birlikte içilen bir bardak çay, yapılan alışveriş, edilen sohbet, birlikte çıkılan seyahat..vb tümü eşler için cinsel yaşam alanına girer. 

Cinsel yaşamın sağlıklı olması en önemli konudur. Cinsel yaşam sağlıksızsa, evlilik hayatının diğer alanları olumsuz etkilerken, cinsel yaşam sağlıklıysa tüm alanlarda oluşabilecek sorunların giderilmesi kolaylaşır. 

“Bizim harika bir cinsel hayatımız var ancak yine de boşanmak istiyoruz” diyen evlilere hiç rastlanmaz… 

En çok doğru bilinen yanlışların (mitlerin) olduğu alan cinsel alandır. Kadın ve erkeklerin karşılaştığı genellikle psikolojik kökenli sorunların temeli mitlerdir.  

Cinsel yaşamın tarif edilen bir standardı yoktur. Aile sayısı kadar farklı standardı olan cinsel yaşam vardır. İki tarafında mutlu olacağı şeyler sorgulanmaz 

Çocuklara verilen cinsel eğitimde kesinlikle ayıplama, utandırma, yasaklama, şiddet olmamalıdır.  

Nasıl ki çocuk tuvaletini yapması normalse ve tuvalet ihtiyacı için nereyi nasıl kullanacağının bilinci verilmesi gerekiyorsa, tuvalet terbiyesi içinde yasaklama utanca boğma şiddet uygulanmıyorsa cinsel eğitimde aynı mantık geçerlidir. 

 

Evlilik ve aşk konusu       

 

Evlilik başlangıcında aşk, olmasa da olur. 

Saygı ve güven en temel konudur; sevgi, sorumluluk ve sadakat olmazsa olmazdır. 

Evlilik bir ilişki yönetimidir.  İyi yönetilemeyen ilişkiler, yetersiz iletişim becerileri, farkındalığın olmaması gibi nedenlerden dolayı var olan aşk ve sevgi hızla tüketilir.  

Yaşanan yıpranma süreci evliliği bitirebilir. 

İşin başında en azından sadece saygı varsa iletişim becerileri sayesinde yürütülen sağlıklı ilişkiler, evlilik sürecinde, aşkın ve sevginin doğması kaçınılmazdır. 

Evliliği bitiren en büyük neden güvensizlik ve ilgisizliktir. 

Fiziksel şiddet yanında sürekli eleştirmek, saygısız davranma,  suçlama, savunmaya geçme, susma  şiddet kavramını tanımlar.  

Eş seçiminde  

1.En önemli konu önce kendimizi seçmektir. Kendini seçemeyen dengini seçemez. 

Kendimizi seçmek ne demektir.  

Ben kimim, hayat amacım nedir, nelerden hoşlanıyorum, olmazsa olmazlarım, tahammül edemediklerim, hoşuma gidenler, beklentilerim, istek ve ihtiyaçlarım nelerdir, güçlü yönlerim, zayıf yönlerim nelerdir?  

2. Eş olacak kişide aradığım özellikler nelerdir? 

3. Eş adayı kişide istendik özelliklerin ne kadarı vardır? 

Eş adaylarını ele veren anlar arkadaşlarıyla ve yakınlarıyla kurduğu ilişki biçimleridir. 

Nişanlılık Dönemi 

Nişanlılık dönemi en kritik dönemdir. Evlilik yaşamında nelerin, nasıl, kimin tarafından, ne kadar yapılacağı, alınacak rollerin standartları, birbirlerini tam olarak tanıma, evlilik yaşamında karşılıklı beklentilerin neler olacağının tam olarak konuşulması gerekir. 

Boşanma Süreci 

Evlilik, “hele bir evlenelim anlaşamazsak boşanırız” mantığı ile yapılmaz.  

Boşanma konusu her çatışma, her anlaşmazlık ve her sorun karşısında dile gelmemelidir. Evlilik gemisi deniz aşırı uzun, bazen maceralı, bazen fırtınalı ve yıllar sonra geriye bakılınca mutlu bir yolculuktur.  

Karşılaşılacak fırtınalarda, kavgalarda boşanma seçenek olarak asla gündeme gelmemelidir.  

Uzun soluklu yolculuk için taraflar ellerinden geldiği kadar fedakarlık yapmaları gerektiğinin bilincinde olmalıdır.  

Boşanma ancak zorunluluk hallerinde  gündeme gelebilir ancak yine bu konu her aileye özeldir ve farklıdır.  

Evliliği dayanıklı yapan saygı, sevgi ve sorumluluk bilincidir; güven duygusudur.  

Evlilik yaşamı boyunca güzel anıların biriktirilmesi, gemi fırtınaya yakalandığı zaman lazım olan enerjiyi verir. Birlikte geçirilen zamanlar, yaşanılan güzel anılar, dayanışmalar evlilik bağını güçlendirir 

Aile Danışmanlığı neden gereklidir? 

Psikolog ve psikiyatrlar tedavi odaklı yaklaşım sergilerler.  

Aile Danışmanları ise, süreçte yaşanılacak sorunlar için profesyonel destek sağlar.  

İnsanların süreci yönetme becerilerinin geliştirilmesi, iletişim becerileri kazanabilmeleri, farkındalık sahibi olabilmeleri, birbirlerini ve kendilerini tanımaları açısından danışmanın bazen devreye girmesi faydalı olacaktır.  

Eş seçimi, evlilik öncesi psikolojik danışma, nişanlılık, evlilik boşanma ve sonrası dönemlerde etkin ve sağlıklı davranabilmek çoğu hallerde uzman aile danışmanları gelişmiş toplumlarda 60 yıldır varlığını sürdürmektedir.