(ÖZEL HABER –ARAŞTIRMA)

Geçmiş zaman içerisinde Ülkeler arası olmasada halklar arasında çeşitli spor müsabakaları yapılmaktaydı Arkeolojik kazılarda Birçok medeniyet kalıntılarından bu müsabakalar için inşa edilmiş ARENA (Stat vb)  kalkıntılarına raslanmaktadır. İlk modern olimpiyat oyunları  Uluslararası Olimpiyat Komitesi himayesinde Atina'da 1896'da gerçekleştirildi.

“Tarih, yazı ile başlar” gerçeği ortadadır. Bu açıdan, yazıyı ilk bulan “Dünya tarihi, Sümerlerle başlamış” denebilir. Yunan tarihi ise bu tarife göre M.Ö. 776’da başlamıştır. Eldeki en eski yazılı belgeler, kayıtları tutulmuş ve o yıl yapıldığı saptanmış olan Olimpiyat oyunlarına aittir. 

Dünyada sporun Yunanistan’ın Olimpia yöresinde başlamadığı bir gerçektir. Olimpiyatlar, adını bu yöreden almış ve hiçbir kesintiye uğramadan 1200 yıl devam etmiş bir olgudur. Diğer kentlerde yapılan başka spor şölenleri de Olimpiyatları örnek almışlar, ama hiçbiri Olimpiyatlar kadar önem taşımamışlardır. Böylece OLİMPİYAT oyunları markalaşarak dünya spor Tarihinde hak ettiği önemli yerini almıştır.

Tarihte Sümer, Mısır ve Mezopotamya uygarlıkları devrinde günümüzde yapılan sporlara benzeyen fiziksel aktivitelerin yapıldığı bilinmektedir. Olimpiyatların felsefesinde, bariz bir şekilde Hitit ve Minos uygarlıklarının etkileri görülür.

Günümüzde modern Olimpiyat Oyunları olarak anılan olimpiyatların kökeni, Antik Yunan’da Tanrı Zeus adına düzenlenen şenliklere dayanıyor. M.Ö. 776 yılında Yunanistan’ın Olimpia bölgesinde Sparta Kralı Likorgos’un önerisiyle yapılan şenlik, tarihin ilk olimpiyat oyunları olarak anılıyor. 

Küçük bir alanda sayılı oyunla başlayan bu etkinlik, ileriki dönemlerde çok daha büyük alanlara taşınmış ve programa yeni spor dalları eklenmişti. Böylelikle ilk olimpiyat nerede yapıldı sorusunun cevabı milattan öncelere dayanıyor.

M.Ö. 146 yılında Yunanistan toprakları, Romalılarca işgal altına alınmış fakat oyunlar Atina’da yapılmaya devam etmişti. M.S. 392 yılında ise Bizans İmparatoru 2. Theodosius, bu oyunların düzenlendiği alanları yıkarak bu geleneği sonlandırmıştı. 

Olimpiyat Oyunları; dil, din, ırk ayrımı olmaksızın farklı ülkelerin sporcularını bir araya getiriyor. Belirli standartların ve kuralların bulunduğu bu organizasyonda dürüstlük, kardeşlik, tüm farklılıklar ile bir arada olmanın önemi vurgulanıyor. Bunun haricinde, bu organizasyonlar tüm dünyada sağlıklı yaşamın spor ve aktivite ile bir bütün olduğunu göstermeyi hedefliyor. 

Olimpiyat oyunları, spora dair aktiviteleri evrensel boyuta taşımak ve gelişmesini sağlamak açısından oldukça önemli bir organizasyon. Spora teşvik edici özelliği sayesinde yeni ve sonraki nesillerin spora karşı ilgisini beslemek, olimpiyatların en temel hedeflerinden biri. 

Olimpiyat halkaları da bu anlamı destekleyen şekilde birbiriyle iç içe geçmiş beş halkadan oluşmaktadır. Olimpiyat halkalarının anlamı ise 5 ana kıtayı temsil ediyor: Avrupa, Afrika, Asya, Amerika, Avustralya. 

Günümüzde Olimpiyatların ekonomik yönü de oldukça önemli. Bu dev organizasyona ev sahipliği yapan ülkeler, hem televizyon yayınlarından hem de turistik faaliyetlerden dolayı önemli gelir elde ediyor. 

Ayrıca Olimpiyatları ağırlayan ülkeler; tesisleşme, altyapı, kültür ve turizm açısından hızlıca gelişme fırsatı bulurken uluslararası imajlarını da güçlendirmiş oluyor.

M.S. 522 ile 551 yıllarında meydana gelen depremler ve sel felaketi sebebi ile şenliklerin düzenlendiği alanlar büyük hasar aldığı için eski Olimpiyat Oyunlarına dair izlerin çoğu silinmiştir. 

İlk modern Olimpiyat ise bugün modern olimpiyatların kurucusu olarak anılan Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde, 1896 yılında Atina’da organize edildi.

Olimpiyat Oyunları, Eski Yunan’da sınırlı sayıda oyun ve alan sebebiyle yalnızca bir gün sürerken organizasyon geliştikçe şenlikler beş güne kadar çıkmıştı. Yine şenlik şeklinde yapılan ilk Olimpiyatlar, ölülerin ruhlarının sekiz yılda bir dirildiği inancı nedeniyle sekiz yılda bir düzenlenmiş. 

1896 senesinde Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde başlayan ve günümüze taşınan modern olimpiyatlar ise dört yılda bir düzenleniyor. 2020 yazında düzenlenmesi planlanan Tokyo 2020 Olimpiyatları, dünya genelindeki pandemi salgın hastalığı sebebiyle bir sene ertelendi ve 2021 yazında gerçekleştirildi.

Olimpiyat oyunları tarihinde çok çeşitli boykotları da barındırır. Bu boykotların sebebi ülkelerin birbirleriyle olan siyasi çekişmeleridir. 1979 yılında Afganistan‘ı işgal eden SSCB’yi başta Amerika olmak üzere 64 ülke protesto etmiştir. Oyunlara sadece 80 takım katılmıştır. Bir sonraki olimpiyat olan 1984 Los Angeles’ a ise Doğu Avrupa ülkeleri , Küba ve Doğu Almanya katılmamıştır. Bu boylara zaman zaman çeşitli tarihlerde Afirka ülkeleri işgal sebebiyle , Arap ülkeleri savaş sebebiyle katılmamıştır. 1988 Seul Olimpiyatlarına ise Kuzey Kore katılmamıştır.

Modern anlamda Olimpiyatlar kendi içinde Yaz Olimpiyatları, Kış Olimpiyatları olarak farklı kategorilere ayrılıyor. Günümüz olimpiyatları farklı pek çok spor branşını içeriyor. 

Bu olimpik branşların başlıcaları şöyle sıralanabilir: Atletizm, ,Atıcılık,  Basketbol,  Badmintol,  Hentbol,  Boks,  Bisiklet, Beyzbol, Judo, Golf, Softbol Eskrim, Jimnastik, Hokey, Futbol, Güreş, Halter

Türkiye Cumhuriyeti ise olimipiyatlara ilk defa 1924 yılında Paris’te katılmıştır. Bu olimpiyatta herhangi bir derece alınamamıştır. Türkiye olimpiyatlardaki ilk madalyasını 1936 yılında Berlin’de grekoromen güreşte 61 kiloda Yaşar Erkan birinci olarak altın madalya kazandı.