TSK’nın bu yapısı spor teşkilatlanmasının TİCİ’den sonra ikinci aşamasını oluşturan TSK’nın yarı resmi bir nitelikte olması sonucu-nu doğurmuştur. Parti yönetimi spor işlerinin partiyi yıpratmakta olduğu düşüncesiyle ve sporun büyüyen gelişen fonksiyonlarını mevcut teşkilatlarla yürütülmeyeceğinin anlaşılma-sı sonucu sporun ancak müesseselerin üstün- deki bir makamın prestiji ile sevk ve idare edileceği görüşüyle yeni bir teşkilatlanmaya gitmiştir.

Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nün Kurulması: Türk Spor Kurumu; 1938 yılında 3530 sayılı kanunla ilk defa Başbakanlığa bağlı olarak kurulan ve katma bütçeli tüzel kişiliğe haiz bir genel müdürlük olan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü teşkilatıdır. Başbakanlığa bağlı dönemde sporda belirli bir aşama kaydetmiş ancak Beden Eğimi Spor sorunların hükümet programlarında dahi yer almamış olması, teşkilatı otoriteden yoksun bırakmış ve Başbakanlıktan ayrılarak 1942 yılında 4235 sayılı Kanu’la Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasına neden olmuştur. 1960 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kalan BTGM bu bakanlığın sayıları kabarık genel müdürlükleri arasında eğitimin büyük sorunları içinde gerektiği gibi etkili olmamış be Başbakanlığa yeniden bağlanmıştır.
Sporun milli ve milletlerarası öneminin daha belirgin olarak farkına varılması, sporun ayrı olarak ve gençlikle beraber ele alınması zorunluluğunu gündeme getirdi ve BTGM 11 Şubat 1970 tarih ve1/21-1156 sayılı kararnameyle kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlandı.

1938 yılına kadar Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kalan BTGM 13.12.1983 tarih ve 179 sayılı kanun hükmünde kararname ile sporda istenilen düzeye ulaşamama ve politik nedenlerle Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı’yla birleştirilmesiyle ortaya çıkan Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlandı.

BTGM 3530 sayılı kanun’un günün şartlarına ve ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelmesi değişen sosyal, kültürel ve ekonomik şartlar yeni bir Kanun çıkarılması gereğini ortaya koymuştur. Genel Müdürlük 28 Mayıs 1986 tarih ve 3289 sayılı “Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Grevleri Hakkında Kanun” hükümleri doğrultusunda yeninde teşkilatlanarak yapısal değişikliğe uğramıştır. Adı Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. Bu düzenlemeyle teşkilat içinde bazı yeni ekleme birimleriyle görev, yetki ve sorumlulukları değişen birimler oluşturulmuş ve maddi imkânları artırılmıştır. 2 Mart 1989 tarihine kadar Mili Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Genel Müdürlük 356 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Başbakanlığa bağlanmış ve adı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

YARIN: ÇOCUK VE SPOR