1901 yılında ilk Türk futbol takımı kuruldu. Takımın ismi Black Stocking yani Siyah Çoraplılar idi. İlk Türk futbolcusu da Bahriyeli Fuat Hüsnü Kayacan futbol sahalarına çıkan ilk Türk’tür. Bobby takma adıyla İngiliz takımlarında oynayan Fuat Hüsnü daha sonra Galatasaray’da top koşturmuştur.

1902 yılında Fransa’daki Montpeillier Üniversitesi’nde tıp öğrenimini yapmakta olan 25 yaşındaki Türk genci Alp Dağları’nın ünlü Mont Blanc doruğuna ulaşarak oraya Türk bayrağı dikmiş ve orada bulunan dağ defterini imzaladı. Bu Türk dağcılık sporunun başlangıcıdır.

1903 yılında bir grup genç Beşiktaş Jimnastik Kulübünü kurdu.

Basketbol Türkiye’de ilk defa 1904 yılında Amerikan Robert Koleji ögrencileri tarafından oynandı. Galatasaray Lisesi’nin en eski beden eğitimi öğretmenlerinden ve ilk devrin en ünlü kalecilerinden Ahmet Robenson (İzciliği de Türkiye’de o başlatmıştı (1911).), 1911 yılında eline geçen bir Amerikan dergisinde rastladığı bu sporu ögrencilerine oynatmak için teşebbüse geçti.

1905 yılında bir grup Galatasaray’ı kurdu. Amaçları İngilizler gibi toplu halde top oynamak, bir isme ve bir renge sahip olup, Türk olmayan takımları yenmekti. Galatasaray İstanbul Ligi’ndeki ilk Türk takımdı.

1907 yılında Moda çevresinde oturanlar ve St. Joseph Fransız Frerler Mektebi’ndekiler Fenerbahçe’yi kurdular.

1921 yılında Trabzon İdman Ocağı kuruldu.
1922 yılında Türkiye Futbol Federasyonu kuruldu. Aynı yıl Milli Takım kuruldu.
1923 yılında Gençlerbirliği kuruldu. Aynı yıl FIFA’ya kabul edildik.
1957 yılında ilk Türk voleybol takımı sahaya çıktı.
1936’dan 1959’a kadar basketbol ‘Spor Oyunları Federasyonu’ adı altında kurulan bir federasyonun içinde voleybol ve hentbol ile birlikte yürütüldü.
1 Mart 1959’da Türkiye Basketbol Federasyonu resmen kuruldu.
1989 yılında Galatasaray Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı finale çıktı.
1990 yılında yurdumuzda buz hokeyi oynanmaya başlandı.

TÜRKİYE’DE SPOR TEŞKILATLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ

Ülkemizde, 1903 yılında İstanbul Futbol Birliği adıyla, İngilizler ve Osmanlı tabiiyetindeki Rum ve Ermenilerin oluşturdukları kulüplerin bir araya gelerek, sorunların çözümlenmesi için meydana getirdikleri ilk spor teşkilatını kuruldu. Bunun arkasından İstanbul Futbol Kulüpler Ligi, İstanbul Şampiyonlar Ligi ve Cuma Futbol Birliği adıyla yeni teşkilatlanmalara gidildiği bilinmektedir. Bu teşkilatlanmaları, gerek teşkilatları oluşturan kulüpleri gerekse kulüplerin oluşturdukları birliklerin yasal dayanakları bulunmaksızın meydana getirilmiş bir anlamda “doğal teşkilatlanma” şeklindeydiler.
Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın Kurulması: Sporumuzda faaliyetler ve gelişmeler bütün spor dallarında görülürken, ilk olarak spordaki teşkilatlanma futbolda görülmektedir.

Doğal teşkilatlanma dönemi 1921 yılına kadar çeşitli çelişkiler ve önemli sorunlarla devam etmiştir. Sporun topluma yaygınlaşarak yeni kulüpler meydana getirilmesi yapılan branş sayısının artması önceden teşkilatlanmış ve sporu yönlendiren kulüpleri yeniden düzenlemelere gitmelerine neden olmuştur. Bu düzenlemeler sonucu sporumuzda yasal dayanağı olan ilk teşkilat Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı olarak 1922 yılında kurulmuştur. 1921-1922 yıllarında ise TİCİ’nin yerini İdman ittifakı Heyet-i Muvakkatesi adlı teşkilat doldurmuştur. Daha sonra TİCİ, 1923 yılına kadar kuruluş nizamnamesi ile yönetilmiştir. 1923 yılında ise, kuruluş kurultayı yaparak yeniden teşkilatlanmaya gitmiştir. TİCİ bu dönemde 1924 yılında Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunlarına katılabilmek için, oyunlarda ülkemizi temsil edecek spor branşlarında federasyonlar kurmuş, bunların ilgili uluslararası federasyonlarına üyelik başvurularını yapmıştır. Kurduğu federasyonların ilkleri güreş, atletizm ve futbol branşlarıdır.

Amatör spor kulüplerinin kendi sorunlarına çareler bulmak, Türk sporunu kalkındırmak yurt dışında ülkeyi temsil etmek gibi amaçlarla kurulmuştur. Tamamen özel, yani devletin güdümünde olmayan ancak devlet adına sporu yöneten TİCİ, özelleşmenin getirdiği bazı sorunlar ve diğer faktörlerden dolayı 1936 yılında gittiği 8. ve son genel kongresinde ismini Türk Spor Kurumu olarak değiştirmiş ve kongrenin çoğunlukla aldığı bir karar sonucu CHP’ye bağlanmıştır.

Türk Spor Kurumu’nun Kurulması: Türk spor kurumunun (T.S.K), sporu yönetmeye başlamasından hemen sonra iyi niyetle bazı önemli gelişmelere elde edilmiştir. Ancak sporun gelişmekte olan birçok özelliği, TSK’nın kapasitesinin çok üzerine çıkarak önemli sorunları da ortaya çıkarmıştır. Ayrıca devlet, özel girişimciliğin başarısızlığını ileri sürerek sporu yönetme yoluna gitmiş ve bunu CHP’ye bu parti yoluyla da Halk Evlerine devretmiştir. Böylece spora siyasetin karışması da bu tarihten sonra başlayarak yeni sorunlar doğurmuştur.