İngiltere merkezli Dünya Kültürü Puan Endeksi'nden derlediği  veriler, ülkelerin kitap okuma saati ve hangi kitabın daha çok okunduğunu bize sunuyor. Türkiye gibi bir çok ülkenin ve kitabın girdiği bu sıralamaya göz atalım.

Endeksin  derlediği verilere göre Türkiye, 5 saat 48 dakika ile 18. sırada yer alıyor. Birinci sırayı, 10 saat 42 dakika ile 10 saat'in üstünde kitap okuma saati olan Hindistan yer alıyor. Dünyada en çok kitap okunan ilk 10 ülke arasında 6 Asya ülkesi, 4 Avrupa ülkesi var. Endeks sadece kitap okumaya harcadığı zamanı esas almıyor. Dergi, gazete, e postalardan çevrim içi haberlere kadar tüm okunabilir materyalleri kapsıyor. Listede en çok kitap okunan ilk 10 ülke sırasıyla; Tayland (9 saat 24 dakika), Çin (7 saat), Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çek Cumhuriyeti (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 06 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) olarak sıralanıyor.

Endekse göre Dünyada en çok okunan kitaplar arasında birinci sırada "Kur'an-ı Kerim" yer alıyor. İkinci sırada ise "İncil" yer alıyor. Çin Halk Cumhuriyet'in kurucu lideri olan Mao Zedong'un beyanlarından derlenen "Başkan Mao'dan Seçme sözler" en popüler kitap listesinde üçüncü sırada yer alıyor. Sıralamanın devamı ise şöyle;  Don Kişot (MIGUEL DE CERVANTES), Harry Potter Serisi ( JK ROWLING), İki Şehrin Hikayesi (CHARLES DICKENS), Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi (JRR TOLKIEN), Küçük Prens (ANTOINE DE SAINT-EXUPERY), Alice Harikalar Diyarında (LEWIS CARROLL) son olarak On Küçük Zenci ( AGATHA CHRISTIE) olarak sıralanıyor.

Türkiye olarak kitap okuma alışkanlığını üst seviyelere getirmemiz gerek. Dijital yaşam çağına girmiş olmakla beraber kitap okuma alışkanlığını arttırmak zorlaşacaktır. Endeks sadece kitabı değil, okunabilir tüm materyalleri ele aldığı için Türkiye'nin 5 saat 48 dakikalık okuma oranı yetersiz kalmakta. Endeks, kitap okumakla internetten haber okumayı bir tutsa bile ikisinin çok farklı olduğunu unutmamak gerek.