HARARE

Zimbabve makamları, fillerin, ülkenin batısında, son derece geniş bir araziye yayılmış durumda olan Hwange Ulusal Parkı'ndaki su birikintilerine siyanür koyan avcılarca zehirlenerek öldürüldüğünü belirtti.

Zimbabve Turizm Bakanı Walter Mzembi, Hwange Ulusal Parkı'nı ziyaretinin ardından bugün başkent Harare'de yaptığı açıklamada, bu ay içinde bulunan 40'ı aşkın ölü filin ardından, yeni ortaya çıkarılan fil leşleriyle 81 filin öldürülmüş olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Yetkililer, olayla ilgili olarak, fil dişlerini saklamak için oluşturdukları gizli depolara kadar izleri sürülen 9 kaçak avcının gözaltına alındığını bildirdi.

Ülkedeki yaban hayatını koruma kurumu yetkilileri, parkın ücra köşelerindeki su birikintilerine bırakılan altın madenciliğinde kullanılan siyanürün fillerin yanı sıra buralarda su içen küçük hayvanlar, akbabalar ve hayvan leşleriyle beslenen diğer yırtıcıları da öldürdüğünü belirtiyor.

Zimbabve'deki devlet medyasında yer alan haberlerde, yeni Çevre Bakanı Saviour Kasukuwere'nin kaçak avcılara daha sert cezalar verilmesi konusunda kararlı olduğu kaydedildi.