İSTANBUL - Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Şener, İran-Türkmenistan arasındaki sınır kapılarında İran'ın haksız uygulamayla kendi araçlarına öncelik vermesi sonucu 2 bin 500'ü aşkın Türk şoförünün, Kurban Bayramı'nı sınırda geçirmeye mahkum olduğunu belirtti.

UND'den yapılan açıklamaya göre, İran-Türkmenistan sınırındaki uygulamalar, uluslararası taşımacılık yapan yaklaşık 2 bin 500 Türk şoförü için zulme döndü. İran-Türkmenistan arasında geçiş için en çok kullanılan Lütfabad Sınır Kapısı'nda günlük araç geçiş kapasitesinin 200 ile sınırlı olması ve İran'ın kendi araçlarını bekletmeksizin geçirmesi dolayısıyla normalde 2-3 günde geçilen kapıda bin 300'ü aşkın Türk şoför, yaklaşık 15 günden bu yana bekliyor.

İki ülke arasındaki diğer iki geçiş yolu olan Saraks ve Pol kapılarında da bin 200'ü aşkın sayıda Türk aracı bekletilirken, şoförlerin normalde ülkeye dönmüş olmaları gerekirken Kurban Bayramı'nı İran sınırında geçirmeye mahkum oldu.

İran'ın Lütfabad Sınır Kapısı'na giderek Türk sürücülerle görüşen UND İcra Kurulu Başkanı Şener, İran'ın hakkaniyet dışı olarak kendi tırlarına sağladığı imtiyaz dolayısıyla Türk şoförlerin perişan olduğunu belirterek, "2 bin 500'ü aşkın Türk tırı Kurban Bayramı öncesi çok zor durumda kaldı. İhracatçı parasını almak için malın teslimini bekliyor. En az 200 milyon dolar değerinde mal kapıda bekliyor" ifadelerini kullandı.

"Bu haksızlık giderilmeli"

Sürücülerin, "Çok zor durumdayız, Türkiye'den buraya 4 günde geldik. 15 gündür burada bekliyoruz. Biz burada beklerken Türkmenistan'a 3-4 kez gidip dönen İran araçları var. Bu kötü şartlarda hasta olmamak için gidip topluca aşı olduk" şeklinde yakındıklarını aktaran Fatih Şener, şunları kaydetti: 

"Devletimizden acil yardım ve bize sahip çıkmalarını bekliyoruz. Çok acil olarak bir heyet oluşturularak bu haksızlık yerinde görülmeli ve çözüm sağlanmalıdır. İran araçları Türkiye'yi yılda 45 bin 500 kez transit geçmektedir. Türkiye'den geçen İran araçları böyle bir bekleme yaşamıyorlar. İran, Türk araçlarını bekleterek kendi araçlarına öncelik veremez." 

İran'da, Türkiye'nin Meşhed Başkonsolosu'nun katılımıyla İranlı gümrük yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Şener, İranlı gümrük yetkililerinin, beklemelerin sorumlusu olarak kapasiteyi 200 olarak belirleyen Türkmenistan tarafını gösterdiğini ve "Türkiye olarak Türkmenistan ile görüşün, kapasiteyi arttırmasınlar" cevabını verdiklerini aktardı.

Şener, bu mazeretin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, "Lütfabad Kapısı'ndan günlük 150 İran aracı geçmesine karşın ancak 40-45 Türk aracın geçişine izin veriliyor. İran araçları, Türkmenistan'a birkaç kez gidip gelirken bizim araçlarımız bir giriş için kapıda bekletiliyor. Bu haksızlığın bir an önce giderilmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.