ATİNA 

  Atina'da, ERT’nin kapatılmasına itiraz eden hükümetin iki küçük ortağı olan Panhelenik Sosyalist Hareket'in  lideri Evangelos Venizelos ve Demokratik Sol DİMAR lideri Fotis Kuvelis ile bu konudaki kararında ısrar eden Samaras arasında ortak bir çözüm arayışı sürerken,  ülkede olası bir erken seçim konusu siyasi çevrelerde başlıca tartışma konusu oldu.

Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi durumla ilgili AA’ya değerlendirmelerde bulunan anamuhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon SYRIZA’nın Serez Milletvekili Afroditi Stanbuli ve İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, ülkenin içerisinde bulunduğu koşullarda hükümet içerisinde yaşanan kriz nedeniyle erken seçime gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirttil.

ERT’nin kapatılma kararına karşı düzenlenen protesto eylemlerinin yapıldığı  ERT’nin merkez bürolarının da bulunduğu Agia Paraskevi Meydanı'nda AA'ya değerlendirmelerde bulunan Serez Milletvekili Stanbuli, ERT’nin kapatılmasının, Samaras hükümeti tarafından yapılmış, kabul edilemez, saldırgan bir hareket olduğunu söyledi.

Başbakan Samaras’ın, ERT’yi kapatma kararının cevapsız kalacağını düşündüğünü ancak bu konuda yanlış hesap yaptığını ifade eden Stanbuli, Yunan Radyo ve Televizyon Kurumunun bölgesel istasyonlarıyla halkın günlük yaşamında küçümsenemeyecek son derece önemli bir rol oynadığını belirtti.

ERT’nin kapatılmasıyla ilgili tepkilerin devam edeceğini ve bu tepkilerin sonucunun hükümete ne şekilde olacağının bilinmediğini ifade eden Stanbuli, SYRİZA milletvekillerinin, ERT binasında olası tatsız olayları önlemek için gece ve gündüz nöbetleşe eylemcilerin yanında bulunduğunu belirtti.

Stanbuli, "Hükümetin bu konuda soğukkanlı davranarak binayı boşaltma yönüne gitmeyerek, halkı tahrik etmeme olgunluğunu göstereceğini ümit ediyoruz" dedi. Stanbuli, ERT’nin kapatılması konusunda hükümet ortakları arasında da anlaşmazlık bulunduğunu ve işlerin nereye varacağını, kapatma kararına itiraz eden PASOK ve DİMAR’ın bundan sonraki tutumlarının belirleyeceğini söyledi. 

Samaras diğer partileri kendi görüşleri doğrultusunda sürüklüyor

SYRIZA İskeçe Milletvekili Zeybek ise Başbakan Samaras’ın ERT’yi kapatma kararının vatandaşlar arasında yarattığı tepkinin yanı sıra koalisyon hükümeti içerisinde ciddi bir siyasi krize neden olduğunu belirterek, hükümette bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekili, hükümette daha önce de farklı konularda anlaşmazlıklar yaşandığını ancak ERT konusunda koalisyonda ciddi bir çatlak meydana geldiğini belirterek ülkenin içerisinde bulunduğu koşullarda bu durumun daha fazla sürmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

ERT’nin kapatılması kararı Cuntavari bir karar

 Başbakan Samaras'ın, ERT’yi kapatmasını “cuntavari” bir karar olarak nitelendiren Zeybek, hükümetin bununla ilgili kararnameyi meclise getirmeye cesaret edemediğini söyledi. Zeybek, ERT’nin kapatılma kararının mecliste tartışılması gereken bir karar olduğunu belirtti. 

Halkın sabrı kalmadı

Hükümetin kemer sıkma politikalarını sürdürmesi durumunda daha büyük tepkilerin ortaya çıkabileceği görüşünü dile getiren Zeybek, “İki gündür buraya yüz binler aktı. Şikayetlerini hükümete bildirdi. İnşallah hükümet alması gereken mesajı almıştır. Herhangi bir neden daha büyük tepkilere neden olabilir. Bugün bu tepkileri yaşıyoruz” diye konuştu. 

Grevde 3. gün 

 Yunanistan'da koalisyon hükümetinin Yunan Radyo Televizyon Kurumu ERT’yi kapatma kararını protesto etmek amacıyla basın sektörü çalışanları tarafından başlatılan grev üçüncü gününü tamamladı.   

Yunanistan Yazarlar Federasyonu (POESY), Radyo ve Televizyon Çalışanları Federasyonu (POSPERT) ve Basın-Yayın Kurumları Çalışanları Dernekleri Federasyonu'nun (POEPTYM) başlattığı ortak eylem çerçevesinde, grevin başladığı çarşamba gününden itibaren ülkede tüm basın toplantıları ve benzeri etkinlikler iptal edildi, kamu ve özel televizyon kanallarıyla radyo istasyonlarının haber bültenleri ve Yunan Haber Ajansı ANAMPA’nın yayını durduruldu.    

POESY, POEPTIM ve POSPERT, grevin sadece hükümetin ERT'yi kapatma kararını geri alması durumunda sona erdirileceğini bildirdi.