Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEP), anaokulu eğitimi almadıkları gerekçesiyle Rodop ve İskeçe illerinde bazı azınlık mensubu öğrencilerin, ilkokul birinci sınıfa kayıtlarının yapılmadığını bildirdi.
Yunanistan'da yeni eğitim yılının açılışında partiden yapılan açıklamada Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının yıllardır dile getirdiği Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim verecek azınlık anaokullarıyla ilgili haklı talebinde bir ilerleme kaydedilemediğine işaret edilerek şöyle denildi:
"Bilindiği gibi 2006 yılından beri zorunlu olan anaokulu eğitimi konusunda azınlığın talepleri hiçe sayılmıştır. Anaokulu eğitimi almadıkları gerekçesiyle Rodop ve İskeçe illerinde bazı azınlık mensubu öğrencilerin, ilkokul birinci sınıfa kayıtlarının yapılmadığını hayretle izlemekteyiz. Söz konusu öğrenci velilerinin, 'Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim veren azınlık anaokulları olmadığı için çocuklarını devlet anaokullarına göndermedikleri' yönündeki beyanlarının yetkili merciler tarafından kabul edilmemesi son derece düşündürücüdür.
Kayıt sorununun daha fazla sürüncemede bırakmadan, öğrencilerin okullara kayıtlarının yapılmasının ve eğitime başlamaları gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Keza, İskeçe ve Gümülcine'deki azınlık ortaokullarına talep fazlalığı ve sınıf yetersizliği gerekçesiyle bazı öğrencilerin bu okullara kayıt yaptırmalarında ciddi sorunlar yaşadığına şahit olmaktayız."
Azınlık eğitimindeki sorunların çözümü için yapılan çağrılara Yunan devletinin duyarsız kalmasının bir sonucu olarak bugünkü durumun yaşandığı belirtilen açıklamada, "Lozan Barış Antlaşması ve diğer uluslararası anlaşma ve sözleşmeler gereğince Yunanistan devletinin, zorunlu eğitim kapsamında, azınlığa Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim hakkını tanımak ve bu eğitimi sağlamak zorunda olduğu" anımsatıldı.
Devletin azınlık anaokulları oluşturmakla mükellef olduğunun belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
"Anaokulu eğitimi de zorunlu hale getirildiğine göre, azınlık insanının, Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim verecek azınlık anaokulu talebi son derece haklı ve demokratik bir taleptir. Dolayısıyla devlet, azınlık öğrencileri için azınlık anaokulları oluşturmakla mükelleftir. Devletinin bu konuda takındığı tavır, hem Lozan Barış Antlaşması'na hem de uluslararası anlaşmalara ve aynı zamanda devletin sosyal karakterine aykırıdır.
Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak azınlığımızın bu haklı talebini yineliyor ve yetkilileri bu konuda zaman harcamadan, sorunu geçici çözümlerle idare etmeden ciddi anlamda adım atmaya ve sorunu çözmeye davet ediyoruz. Şu anda ilkokula kayıt konusunda yaşanan sorun sadece eğitim hakları açısından değil, küçük çocuklarımızın psikolojisi açısından da üzüntü verici sonuçlara yol açabilir. Yaşanan kayıt sorunları, çocukların diğer arkadaşlarından ayrı muamele görmesi, diğer arkadaşları ile beraber aynı dönemde okula başlayamaması gibi sorunlar eğitim hayatını etkileyecek psikolojik travmalara yol açabilir. DEB Partisi olarak konunun takipçisi olacağımızı belirtir, azınlık eğitimi alanında yaşanan ve çocuklarımızın gerek bugünkü durumunu, gerekse geleceğini etkileyecek sorunları eğitimle ilgili uluslararası kuruluşlara rapor edeceğimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz."