ATİNA - Eski  Yunanistan Başbakanı ve kısa bir süre önce kurulan Demokratik Sosyalist Hareket (KIDISO) lideri Yorgo Papandreu,Yunanistan ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin iki ülkenin yararına olduğuna her zaman inandığını belirterek, "Türkiye ve Yunanistan arasında bakanlar kurulu üyeleri düzeyinde sistemli olarak bir araya gelme geleneğini ben başlattım" dedi.

Türk-Yunan yakınlaşmasının mimarlarından biri olarak anılan Papandreu, AA muhabirine Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak erken seçime ve Türk-Yunan ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Türk-Yunan ilişkilerinin iyileştirilmesinde devletlerarası temasların yeterli olmadığını, toplumlar düzeyinde de işbirliği gerektiğini belirten Papandreu, “Ben bunları söylemeye başladığımda, bu tezler güvensizlikle karşılandı. Bugün herkes bu şekilde ilerlememiz gerektiğini kabul ediyor. Deprem diplomasisi döneminden bugüne kadar nelerin değiştiğini bir düşünürsek küçük bir devrim oldu. Türkiye’de Yunanlıların, Yunanistan’da da Türklerin yatırımları bulunuyor. Turizm alanında her iki taraftan önemli artış var” diye konuştu.

Papandreu, Türkiye ve Yunanistan arasında bakanlar kurulu düzeyinde sürdürülen temasların, farklılıkların aşılması ve ilişkilerin ilerletilmesi için en iyi yöntem olduğunu belirtti. İki ülkenin bakanlar kurulu üyelerinin sistemli olarak bir araya gelme geleneğini 2009 yılında başbakan olduğu dönemde ilk olarak kendisinin başlattığını ifade eden Papandreu, “Bu sistemli görüşme taktiği, ikili ilişkilerle ilgili kararlaştırdıklarımızın uygulanması, ortaya çıkan sorunların aşılması ve işbirliğine yönelik yeni alanlar bulunması için en iyi yöntem. Vatandaşlar topluluğunu da unutmadan bu yönde hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yorgo Papandreu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgili politikanın değiştirilmesi girişimine ilk olarak eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile birlikte başladığını, sonraki yıllarda başbakan olduğu dönemde Türk hükümetleriyle de yapıcı yönde işbirliğinde bulunduğunu söyledi. Papandreu, şunları kaydetti:

"Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili politikanın değiştirilmesine yönelik inisiyatife İsmail Cem ile başladık. Kendisi bu konudaki çabalarda belirleyici rol oynadı. Daha sonra Türk hükümetleriyle yapıcı şekilde işbirliği yaptım. Sosyalist Enternasyonal çerçevesinde, üyemiz olan Cumhuriyet Halk Partisi ile demokrasi ve insan hakları konularında mücadele ediyoruz."

Seçimin sürprizi olacağız

Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken seçime değinen Papandreu, partisinin seçimlerin ve seçimden sonraki dönemin en büyük sürprizi olacağını iddia etti. Papandreu, uzun yıllar üyesi bulunduğu Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) son dönemde izlediği politikalar nedeniyle kendi kendini yok ettiğini savundu ve bu nedenle yeni bir parti kurduğunu ifade etti.

Eski Başbakan Papandreu, yeni parti kurma nedenlerini anlatırken, "Uzun yıllar bizleri ifade eden PASOK sağ ile özdeşleşti. Bu yüzden onu destekleyenler ayrıldı. Kendisini lağvetti. Gelecekle ilgili vizyon üretmeyi durdurdu. Buna karşılık bizim söylemlerimiz var, demokrat ve sosyalist görüşümüz ve sonraki günler için gerekli önerilerimiz var” dedi.

Papandreu, partisi KIDISO’nun sağ görüşlü Yeni Demokrasi ve diğer partilerle temelde büyük farkları bulunduğunu belirtti.       

Kimse krizin sebeplerini konuşmuyor

Seçim sonrasında sağ partilerle işbirliği yapmayacağını ifade eden Papandreu, bunların dışında ülkede ihtiyaç olan büyük reformların acilen yapılmasını kabul eden herhangi bir siyasi gücü destekleyeceğini ifade etti. Papandreu, partisi için bakanlıkların ya da devlet makamlarının paylaşılması değil, ülkede bundan sonrası için anlaşma sağlanmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Mali krizle mücadelede izlenen politikanın yeterli olmadığını savunan Papandreu, bu konuda her şeyden önce krizin sebeplerinin ortaya çıkarılması ve bunların konuşulması gerektiğini vurguladı.

KIDISO lideri Papandreu, "Krizin sebeplerini kimse konuşmadığı için bir daire etrafında sürekli dönüp duruyoruz. Biz krizin nedenlerini tespit edip bunlara odaklanmazsak ve bu nedenleri ortadan kaldırmak için büyük değişiklikler yapmazsak tekrar başa döneceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Borçlar için uluslararası konferans gerekli

Bu konudaki temel hedefi acilen borcun azaltılmasını olarak gösteren Papandreu, seçimlerin hemen ardından borcun yeniden müzakere edilmesine yönelik ulusal bir tez oluşması için tüm partilerin ve bilirkişilerin katılımıyla uluslararası bir konferans düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Papandreu, partisinin bu konudaki tezlerini anlatırken, Yunan tahvillerinin 70 yıla uzatılması, tahvillerin faiz payının sıfırlanması, Yunanistan’ın ödediği yıllık faizlerin ileriki yıllar için sabitlenmesi ve halk oylamasıyla belirlenecek borçla ilgili büyük reformları taahhüt eden bir ulusal Yunan planı ile güvensizliğin ortadan kaldırılarak borcun kesin olarak belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Bunun yanı sıra ülke olarak Yunanistan’ın ve diğer AB üyesi ülkelerin borçlarının konuşulacağı bir Avrupa konferansı düzenlenmesi konusunda da ısrar edilmesi gerektiği görüşünü dile getiren Papandreu, "Bu tüm Avrupa için çözüm getirecek. Ancak temel olan borcun acilen hafifletilmesidir. Ortaklarımız bu büyük anlaşma için hazırlar" şeklinde konuştu.