Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakma kararının ardından, dünyanın en fazla Katolik nüfusunun bulunduğu Latin Amerika'da halk yeni papanın bölgelerinden seçilmesini istiyor.

Papa seçiminde etkili olan 118 üyeli Kardinaller Kurulu'nun 62'sinin Avrupalı, 19'unun ise Latin Amerika kökenli olması, yeni papanın Latin Amerikalı kökenli olma ihtimalini zorlaştırıyor.

Latin Amerika'da bazı papaz ve kardinaller, yeni Papa seçiminde tüm ihtimallerin tartışılabileceğini belirterek, kendi içlerinde İtalyan, Alman ve Polonya kökenlilerin yaşadığını, bu nedenle Papalık makamına Latin Amerikalı kökenli birinin getirilmesinin zamanı olduğunu kaydettiler.

Bu arada yaklaşık 176 milyon Katolik nüfusun yaşadığı Afrika kıtasında ise yeni Papa'nın ''kara kıtadan'' olup olmayacağı ihtimali tartışılıyor.

Senegal'dan Kardinal Theodore Adrien Sarr, Afrika kökenli bir Papa fikrini sık sık düşündüğünü belirterek, ''Ancak kilise Afrikalı bir PApa fikrine hazır mı? Tüm dünya Afrika'dan bir Papa fikrini kabul etmeye hazır mı?'' dedi.

Afrika'da en fazla Katolik Hristiyan nüfusun Nijerya'da yaşadığı bildiriliyor.

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un, dün "ilerleyen yaşını" gerekçe göstererek 28 Şubat'tan itibaren görevi bırakacağını açıklamıştı.