BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Yemen'deki çatışmaları sonlandırmak için Cenevre'de tarafları bir araya getirecek müzakerelerin 14 Haziran'da başlaması için temasların sürdüğü kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi, kapalı oturumda Rusya'nın talebiyle Yemen'deki gelişmeleri değerlendirdi. BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in telekonferansla bağlanarak ülkedeki son duruma ilişkin bilgi verdiği toplantının ardından Konsey'den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Halid el-Yemeni, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Cenevre'deki müzakerelerin 14 Haziran'da başlayacağını ve BM Genel Sekreterliği'nin konuya ilişkin kısa süre içinde duyuru yapacağını söyledi.

BM Genel Sekreterliği yetkilileri ise tarafların en kısa sürede müzakere masasına gelmeleri için çalışmaların sürdüğünü belirtti ancak toplantı için herhangi bir tarih vermedi.

Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıda da 14 Haziran tarihinin gündeme geldiği ancak kesin tarih verilmesinin önünde bazı pürüzler olduğu öğrenildi.

Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmeleri için daha önce Genel Sekreter Ban Ki-mun tarafından 28 Mayıs tarihi verilmiş ancak toplantıya iki gün kala müzakerelerin ertelendiği duyurulmuştu.

Erteleme nedeni olarak Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, BM Güvenlik Konseyi'nın "şiddete son verilmesi ve hareketin askeri birliklerini kentlerden çekmesi" yönündeki kararını Husi Ensarullah Hareketi uygulayıncaya kadar müzakerelerin başlamasını istememesi gösterilmişti.

BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Ban, taraflara ön koşulsuz şekilde bir an önce müzakerelere başlama ve insani yardım için çatışmaların durdurulması çağrısı yapıyor.