KİEV - Korumaların yerleşkeyi bırakıp gitmesiyle, kontrol yönetim karşıtı göstericilerin oluşturduğu halk savunması birliklerine geçmişti. Ukraynalılar,  Viktor Yanukoviç'in ayrılmasıyla ilk günden itibaren rezidansı gezmeye başladı. Aradan geçen günlerde ziyaretçi sayısı arıttı. Hatta Kiev Belediyesi oluşan yoğun talep üzerine Kiev şehir merkezi ile merkezin dışında bulunan Mejigorye yerleşkesi arasında belediye otobüsü seferleri başlattı.

Toplam 140 hektar alana yayılan yerleşkede devlet başkanının kaldığı rezidans binasının yanı sıra büyük bir golf sahası, hayvanat bahçesi, helikopter sahası, çok pahalı ve az sayıda üretilen binek araçlar ve motosikletler bulunuyor. Bina, hamamlar, suni şelale, antik şehir görüntüsü veren bir yapı, çok sayıda heykel, birkaç suni gölet, suda yüzen bir rezidans, at, boğa ve devekuşu çiftlikleri, sera, kapalı dövüş ringi, kapalı tenis kortu ve Dnipro nehrine çıkışı olan gemilerin girdiği liman ve bir gemi ile görenleri şaşkına çeviriyor.

Devlet başkanının kaldığı 620 metrekarelik ana rezidansın 2009-2010 yıllarında yapılan yenileme çalışmaları için yaklaşık 10 milyon dolarlık malzeme kullanıldığı biliniyor. Rezidans daha önce çok lüks olmasından dolayı yerli ve yabancı basında sık sık gündeme gelmişti.

Otopark, retro oto fuarlarını aratmıyor

Yerleşkede bulunan çok sayıda pahalı ve ender bulunan binek araç, motosiklet ve motorbot parkı da ziyaretçilerin en çok görmek istediği yerler arasında bulunuyor. Bu araç koleksiyonu dünyanın ender oto fuarlarını aratmıyor.

Araçların bulunduğu bina, 5 adet Java motosiklet ile 1960'lı yıllarda Ukrayna'da üretilen ZAZ 965 tipi araç, çok sayıda 1950-1960 arası Rus yapımı Moskvich-401, GAZ M-20, Volga GAZ-21, Chayka, sadece eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Politbüro üyelerinin kullandığı ZİL-41047 marka makam aracı, 2. Dünya Savaşı'nda kazanılan zaferin kutlanması için 2010'da özel üretilen 315 beygir gücüne sahip ZİL-410441 ve diğer binek araçların yanı sıra çeşitli yıllarda üretilen çok sayıda yabancı otomobil barındırıyor.

Bazılarının çok az sayıda üretildiği bu araçlar arasında, 1935 yapımı Horch 855 Spezial Roadster, Chevrolet Impala Coupe (1963), Bentley S1 (1950), Ford Classic Coupe, 1943 Amerikan üretimi Willys MB, Dodge WC-52 (1942 ) ve Dodge WC-63 (1943), Studebaker US6-62 (1945) ve bazı motosikletler bulunuyor.

Suda yüzen rezidans

Rezidans yerleşkesindeki gölette bulunan 50 metre uzunluğundaki gemi, suda yüzen bir rezidans olarak göze çarpıyor. 2011 yılında yenilenen yüzer rezidansın tavan ve yerleri çok değerli ahşap işçiliği ile işlenirken, tavana asılan 3 kandilin toplam değerinin 100 bin doları bulduğu söyleniyor.

Yüzen rezidansta devlet başkanının özel odasının yanı sıra, görüşmelerin ve kabullerin yapıldığı oda ile tuvalet ve banyo, içindeki malzemelerle görenleri şaşkına uğratıyor.

Rezidansın gün boyunca gezilmesine rağmen tamamının görülmesinin imkansız olmasına karşılık, yerli girişimciler rezidans yerleşkesi önünde bisiklet kiralıyor. Birçok noktaya kurulan kahve makineleri önünde de ziyaretçilerin çok fazla olmasından dolayı sürekli kuyruk oluşuyor.