ABD-Azerbaycan ilişkilerinin 20. yıldönümü ABD'nin başkenti Washington'da görkemli bir kongreyle kutlandı.
Kongre, ABD'deki Türk kuruluşlarından Amerika ve Avrasya Turkuaz Konseyi ile ABD-Azeri Network'ün ortak organizasyonu ve John Hopkins Üniversitesi Orta Asya Kafkasya Enstitüsü (SAIS) ve Caspian Strateji Enstitüsü'nün katkılarıyla düzenlendi.
Amerikalı ve Azeri siyasetçi, işadamı, akademisyen ve toplum üyelerini bir araya getiren kongreye yüksek katılım dikkati çekti.
Kongreye Azerbaycan'dan Maliye Bakanı Samir Sharifov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Hafız Paşayev, bazı Azeri milletvekilleri ile Azerbeycan'ın Washington Büyükelçisi Elin Süleymanov gibi üst düzey yetkililer katıldı.
Ayrıca, Azeri Devlet Petrolleri Fonu İcra Direktörü Shahmar Movsumov, BP Uluslararası İlişkiler Kıdemli Direktörü Greg Saunders, SOCAR Yatırım ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Elshad Nassirov gibi enerji sektöründen isimler de kongrede yer aldı.
Amerikalı siyasetçilerin de kongreye yakın ilgisi gözlerden kaçmadı.
Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen, kongrenin öğle yemeğinde konuştu. ABD ile Azerbaycan arasındaki gelişen güçlü dostluk bağlarına dikkati çeken Lehtinen, Azerbaycan'ın sadece enerji değil, bölge istikrarı açısından da önemli bir ülke olduğunu kaydetti.
Ayrıca, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyelerinden Dan Burton, Steve Cohen, Gregory Meeks, Bill Cassidy, Ted Poe, Greg Harper, Sheila Jackson Lee, Trent Franks, senatörlerden de Roger Wicker, Kirsten Gillibrand, Robert Casey, Johnny Isakson, Yvette Clark gibi 20'yi aşkın ABD Kongresi üyesi panellere katılarak, konuşma yaptı.
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da toplantıya iştirak etti.
Panellerde, ABD ile Azerbaycan arasında 20 yıl önce başlayan ilişkilerin büyük hızla geliştiğine dikkati çekilerek, iki ülkenin küresel birçok konuda ortaklıkları olduğu belirtildi.
İki ülke ilişkilerinin sadece ABD ve Azerbaycan için değil bölge için önemli olduğuna işaret edilerek, enerji ve enerji güvenliği gibi konular da ele alındı.
Panellere Azerbaycan'dan gelen Müslüman, Yahudi, Ortodoks ve Katolik dini liderlerinin de katıldığı gözlendi.
Panellerin ardından akşam düzenlenen galada da yine ABD Kongresinden çok yoğun katılım gözlerden kaçmadı.
Azeri heyeti bugün de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile kahvaltıda bir araya gelecek.