BRÜKSEL/PARİS

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Lucia Caudet, Volkswagen'in ABD'deki emisyon testlerinde manipülasyon iddiasına ilişkin, "Gerçeklerin netleştirilmesi gerekiyor. Biz, Volkswagen'e yönelik bu iddiaları inceleyeceğiz" dedi.

Caudet, Komisyon'da düzenlenen basın toplantısında, ABD Çevre Koruma Ajansının (EPA), Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında test sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullandığı iddialarını çok ciddiye aldıklarını söyledi.

Komisyon'un, Volkswagen ve EPA ile yakın çalıştığını belirten Caudet, "Gerek Volkswagen'in iç incelemesi gerek dış kurumların incelemeleri devam ediyor. Bir sonuca varmak için henüz erken. Gerçeklerin netleştirilmesi gerekiyor. Biz, Volkswagen'e yönelik bu iddiaları inceleyeceğiz. Otomotiv sanayinin emisyon sınırlarına uyduğundan emin olmalıyız. Bu durumun gerek tüketici gerekse çevre açılarından netlik kazanması gerekli" değerlendirmesinde bulundu.

Emisyonla ilgili yeni bir test prosedürü başlatmaya çalıştıklarını anımsatan Caudet, "Araçlarda, gelecek yılın başında başlayacak yeni emisyon testleri, güvenilir olmayan laboratuvar ortamları yerine gerçek sürüş koşullarında gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Caudet, yakın zamanda bu konu üzerine toplantı yapılacağını ifade ederek, ABD ile AB'nin emisyon testleri ölçümlerinde ise "önemsiz" ölçüde farklılık olduğunu belirtti.

EPA, 18 Eylül Cuma günü, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin maniple edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, Volkswagen hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu. 

Frankfurt borsasında işlem gören Volkswagen hisseleri, ABD'deki egzoz emisyon testi manipülasyonu haberinden sonra dün yüzde 19,2 değer kaybına uğramıştı.

Bu arada, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Volkswagen şirketi hakkında Avrupa çapında bir soruşturma başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Europe 1 radyosuna konuşan Sapin, "VW'nin ABD'deki egsoz emisyon testi manipülasyonu" na ilişkin bir soruya, "Bence böyle bir soruşturma gerekli. Bunu Avrupa çapında yapmalıyız. Avrupa kurallarının geçerli olduğu bir pazarız" diye konuştu.