İZMİR - Avrupa'da daha iyi bir yaşama kavuşmak ümidiyle yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenlerin "umuda yolculukları", yaklaşık bir aydır yükselişe geçti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin Ege Denizi ve Akdeniz'de ağustos ayının 10 gününde yakaladığı göçmen sayısı, geçen ayın aynı dönemine göre yüzde 227 artarken haziranın tamamında yakalananların sayısını da aştı.

Edinilen bilgiye göre, iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler gibi nedenlerle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşama ulaşmak ümidiyle Avrupa'ya yasa dışı yollardan geçmeye çalışan göçmenlerin "umuda yolculukları", büyük oranda azalmasına karşın sürüyor.

Geçen yıl zirve yapan, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart 2016'da Brüksel'de düzensiz göçün önlenmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele ve ölümlerin sona ermesi amacıyla imzalanan anlaşmanın ardından ise yüzde 90'ın üzerinde gerileyen yasa dışı göç, son 4 aylık süreçte de alınan önlemlerle daha da azaldı.

Bir ayda yaklaşık bin göçmen yakalandı

Göçmenlerin Ege Denizi ve Akdeniz üzerinden Yunan adalarına yasa dışı yollardan geçme girişimi yaklaşık bir aydan bu yana yükselişe geçti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, ağustos ayının 10 günlük diliminde 560 göçmeni yakalarken bu rakam temmuz ayının aynı döneminde 171, haziran ayının tamamında ise 538 olarak gerçekleşti.

Ağustos ayının 10 günlük dilimindeki yasa dışı göç hareketi, geçen ayın aynı dönemine göre yüzde 227 artış gösterdi.

Yaklaşık bir ayda yakalanan göçmen sayısı ise bine yaklaştı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ege Denizi ve Akdeniz'de, ocak ayında 5 bin 506, şubatta 8 bin 747, martta 8 bin 530, nisanda bin 717, mayısta bin 109, haziranda 538, temmuzda ise 881 olmak üzere 27 bin 588 göçmeni yakalamıştı.