KUVEYT - Suriye'deki kriz ortamından olumsuz etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) girişimiyle ve Kuveyt'in ev sahipliğinde düzenlenen yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı, başkent Kuveyt'teki Bayan Sarayı'nda başladı.

Konferansın açılışını yapan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah, toplantının düzenlenmesi konusundaki girişimlerinden dolayı BM'ye ve Genel Sekreter Ban Ki-mun'a teşekkür ederek, Suriye'deki durumun giderek kötüleştiğine ve krizin tüm bölgenin güvenliğini tehdit eder hale geldiğine işaret etti.

Kuveyt Emiri Şeyh el-Sabah, Kuveyt'in, ülkelerindeki kriz ortamından etkilenen Suriyelilere destek olmak amacıyla 300 milyon dolarlık mali yardımda bulunacağını açıkladı.

Çabaları takdirle karşılıyoruz

Şimdiye kadar 60 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, çok fazla sayıda Suriyelinin yerinden edildiği ve 600 binden fazlasının da komşu ülkelere sığınmak durumunda kaldığını belirten el-Sabah, ''Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'ın mültecilere göstermiş oldukları muazzam insani yardım çabalarını takdirle karşılıyoruz'' dedi.

El-Sabah, ''Facianın boyutları çok büyük ve uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesini gerektiriyor. Suriye içindeki ve dışındaki kardeşlerimizin en temel ihtiyaçlarının karşılanması için destek olmalıyız'' diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin görevinin uluslararası barış ve güvenliği muhafaza etmek olduğuna dikkati çeken Emir el-Sabah, ''Krizin başlangıcından bu yana geçen iki yılın ardından, BM Güvenlik Konseyi'nin artık acil bir çözüm bulması gerekiyor. Tarih, bu trajedide sergilediği rolden dolayı BMGK'yı sorgulayacak'' ifadesini kullandı.

Kuveyt devleti, hükümeti ve halkının Suriyelilerin başından beri yanında olduğunu vurgulayan el-Sabah, krizin etkileriyle başa çıkmak için şimdiye kadar 60 milyon dolarlık katkıda bulunduklarını belirtti.

El-Sabah, ''Bugün, Kuveyt devletinin, Suriyelilerin içinde bulundukları insani durumun iyileştirilmesi için 300 milyon dolarlık bir katkıda daha bulunacağını açıklamaktan mutluluk duyuyorum'' dedi.

''İnsanlık adına şiddete son verin''

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuşmasına, Kuveyt'in katkı taahhüdünden dolayı teşekkürlerini sunarak başladı ve söz konusu taahhüdün Kuveyt'in cömertliğini ve insani meselelere bağlılığını gösterdiğini söyledi.

Ban, ''Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak hükümetlerine ve halklarına da Suriyelileri misafir ettikleri için teşekkür ediyoruz'' dedi.

İnsani yardım kuruluşlarının Suriye'deki çalışmalarını öven Ban, 8 BM çalışanının ülkedeki kriz ortamında yaşamını yitirdiğini, 17'sinin ise gözaltında tutulduğunu anımsatarak, gözaltındaki çalışanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Suriye'deki krizin giderek kötüleştiğini ifade eden Genel Sekreter, ''Kendime soruyorum, kriz devam ettikçe daha kaç insan hayatını kaybedecek?'' dedi.

Ban Ki-mun, milyonlarca Suriyelinin yerinden edildiğini, 2 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğunu, ülkedeki hastanelerin yarısının, okulların ise dörtte birinin hizmet veremediğini, altyapıya sistematik olarak zarar verildiğini anlattı.

Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin kaldığı Islahiye kampıyla ilgili izlenimlerini de katılımcılarla paylaşan Ban, oradaki çocuklara uluslararası toplumun yanlarında olacağına dair söz verdiğini belirterek, ''Şimdi bu sözü tutmalıyız'' dedi.

İnsani yardımın Suriye'deki krizi çözmeyeceğinin, soruna siyasi çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Ban, Suriye yönetimine, ''İnsanlık adına, bu şiddete bir son verin'' diye seslendi.

Mali zorlukların, sergilenen çabaları engellemesine izin vermeyeceklerinin altını çizen Ban Ki-mun, ''Hükümetlere, bireylere, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektöre, herkese bir rol düşüyor. Daha çok şey yapmalıyız ve bunu hemen yapmalıyız'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.