Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), Kenya devlet başkanı ve devlet başkanı yardımcısının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki (UCM) davalarının ertelenmesi için Afrika Birliği tarafından yapılan talebi reddetmesi çağrısında bulundu.
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, Kenya'da 2007 yılında yapılan seçimlerin ardından çıkan ve binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarda yakınlarını yitirenlerin adaletin tecelli etmesini beklediklerine dikkat çekildi.
Uluslararası Af Örgütü Afrika Programı Direktörü Netsanet Belay, Kenyalı yetkililerin şiddet olayları ile ilgili süreçte adaleti sağlayamadığını, bu nedenle UCM'ndeki sürecin başka bir engelleme olmadan devam etmesi gerektiğini söyledi.
Etiyopya, Burundi, Mauritania, Uganda, Senegal, Namibya ve Kenya dışişleri bakanlarının da aralarında bulunduğu Afrika Birliği heyeti, salı günü BMGK üyeleri ile görüşmüş ve duruşmaların ertelenmesi talebinde bulunmuştu.
Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve Başkan Yardımcısı William Ruto, UCM tarafından insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor. Kenyatta ve Ruto hakkındaki soruşturma, şiddet olaylarını araştırmak üzere hükümet tarafından kurulan Waki Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun topladığı belgeleri, kanıtları ve şüpheli listesini 16 Temmuz 2009'da UCM savcısına göndermesinin ardından açılmıştı.
UCM'yi iç işlerine müdahale etmekle suçlayan Afrika ülkeleri ise mahkemenin sadece kendi kıtalarındaki sorunlarla meşgul olmasına tepki gösteriyor.
UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de BM'nin girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kuruldu. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 121 ülke taraf.
UCM'de halihazırda 8 dava görülüyor. Bu davaların tamamı, Afrika ülkeleriyle ilgili. Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali hükümetleri, UCM'den soruşturma başlatmasını bizzat istedi. Libya ve Sudan ile ilgili davalar ise BM Güvenlik Konseyi'nin talebiyle açılmış bulunuyor. Fildişi Cumhuriyeti ve Kenya ile ilgili davalar ise BMGK ya da ilgili ülkenin herhangi bir başvurusu olmadan UCM savcıları tarafından mahkeme gündemine taşınmış durumda.